Kako su prošli Android Antivirusi u najnovijem testiranju?

Kako su prošli Android Antivirusi u najnovijem testiranju?

Cyber kriminal odavno nije prisutan samo na desktop računalima već i na mobilnim uređajima, a kao najranjiviji operativni sustav označen je Android, što ne čudi jer ipak je najrašireniji i najotvoreniji. Samim time je laka meta i zato svi korisnici tog operativnog sustava moraju početi korsititi antivirusne aplikacije, koje lakše mogu izabrati uz pomoć testova koje provodi AV-Test Institute.

U posljednjem su testiranju, onom 14. prosinca, obuhvatili 25 aplikacija i koncentrirali se na zaštitu, korisnost i ekstra dodatke. Dok su prve dvije rubrike donosile po maksimalnih šest bodova, posljednja je donosila maksimalno jedan bod.

To znači da se ukupno moglo skupiti maksimalnih 13 bodova i to su uspjeli Avira Free Android Security, Baidu Mobile Security, Bitdefender Mobile Security, Bullguard Mobile Security, Cheetah Mobile Clean Master and CM Security, Tencent, G Data Internet Security, Qihoo 360 Antivirus, Sophos Mobile Security, Symantec Norton Mobile Security i Trend Micro Mobile Security.

Dakle, riječ je čak o njih 13, što znači da njih čak 13 nije stiglo maksimuma, ali daleko od toga da su loši. Primjerice, 12.5 bodova su skupili Ahnlab, Kaspersky, Antity, Avast, McAfee i Quick Heal. Dosta njih je pritom padalo, primjerice Ahnlab, Kaspersky, Antity, Avast i McAfee, koji su 12. listopada na prošlom testiranju bili maksimalni. Najveći pad ipak je imao Webroot s 12,5 na deset bodova, što je najniže. Takav rezultat još  se uspio dogoditi samo prestižnom AVG, koji očito u mobilnom okruženju još nije na pravim razinama.

Sve u svemu, jasno je da su testovi više nego zadovoljavajući i da se mnogo radi na sigurnosti jer u testu je korišteno 3978 poznatih prijetnji, od kojih je njih čak 99,1 posto uspješno detektirano. To znači da se posao dobro radi i da Android korisnici uz pomoć AV aplikacija mogu bezbrižno koristiti svoje uređaje čak i u ovom "opasnom dobu".