Kako su antivirusi prošli na Windows XP testu

Kako su antivirusi prošli na Windows XP testu
Antun Jastrić

Microsoft već neko vrijeme ne daje podršku za Windows XP, ali uporni korisnici ne odustaju što zbog njegove jednostavnosti, što zbog tvrdoglavosti, ali i zbog izazova koji osjećaju jer iako Microsoft tvrdi da taj operativni sustav više nema zaštite, malo snalažljiviji i učeniji korisnici ipak znaju kako sve prepreke zaobići i koristiti dobar stari XP.

S obzirom da još oko 25 posto računala u svijetu imaju XP, to je i dalje zanimljivo tržište za kompanije koje se bave antivirusima. Zašto bi ga prepustile samom sebi i ponekom entuzijastu kad mogu sami nuditi zaštitu korisnicima i pritom zaraditi dok se postotak ne smanji ispod razine koja bi bila isplativa.

Naime, na XP možete bezbrižno instalirati brojne antivirusne programe i oni će raditi kako treba, zaštitit će vaše računalo od napada i prijetnji, bez obzira što Microsoft više ne nudi nikakvu zaštitu ili podršku. Da biste što bolje znali koje antivirusne programe koristiti kao privatna osoba ili kao tvrtka, ZDNet ih je testirao 23 kroz AV-Test i potom im dodijelio ocjene na području zaštite, performansa i korisnosti programa u globalu. Bodovanje je išlo od jedan pa do maksimalnih šest.

Najviše su zabilježili u sve tri kategorije BitDefender Internet Security 2014, Kaspersky Lab Internet Security 2014 i Panda Security Cloud Antivirus Free 3.0. Dakle, ostvarili su 18 od 18 mogućih bodova. Primjerice, Microsoftova zaštita, koju se testiralo čisto primjera radi, ostvarila je svega četiri boda za zaštitu i performanse zajedno.

Što se zaštite za tvrtke tiče, maksimalan broj bodova dobili su Kaspersky Endpoint Security 10.2, McAfee VirusScan Enterprise sa EPO 8.8 i Trend Micro Office Scan 11.0.

Sve te ocjene dokaz su da mogućnosti postoje i da je moguće koristiti XP bez straha. Naravno, to za Microsoft nije najbolja vijest, ali je smjernica i pouka za kasnije. Nadajmo se da će te smjernice i pouku iskoristiti za nešto korisno i pozitivno, a ne za bolju kontrolu i onemogućavanje korištenja operativnog sustava za koji više ne daju podršku.