Kako stanovništvo Japana stari, roboti bi mogli preuzimati sve više poslova

Kako stanovništvo Japana stari, roboti bi mogli preuzimati sve više poslova
Dražen Tomić, Damir Brkić

Stanovnici Tokija imali su priliku pred trgovinom tradicionalnim kimonima Mitsukoshi svjedočiti budućnosti. Pred njima se pojavila, odjevena upravo u kimono, Aiko Chihira i predstavila. Ne bi to bilo ništa čudno kad ne bi bila riječ o robotu!

Da, Toshiba je proizvela robot, ili bolje rečeno android, koji podsjeća na čovjeka i oponaša njegove kretnje, može komunicirati i obavljati zadaće kao što je prodaja ili tehnička potpora. Izgledom bi trebala biti 32-godišnja žena, a pokreću je 43 motora.

I ne samo da može govoriti, može i pjevati. Iako, to nije toliko velika stvar jer dovoljno je "u nju" postaviti određene pjesme i potom će ih moći u potpunosti oponašati, zvučat će kao pjevač(ica).

- Komunikacija je bitna. Moja snaga je što mogu razgovarati s ljudima - rekla je Aiko Chichira.

No ne može još uvijek razgovarati, ovo je bila samo proba i predstavljanje. Iz Toshibe su potvrdili da će uskoro moći sve osnovne funkcije te da će bez problema obavljati posao u trgovini. Ali ne samo to, proizvode se i druge vste robota, kao poliglot Nao. Bit će glavna snaga za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine jer govorit će 19 jezika, što je maksimum koji su njeni tvorci zamislili i trenutno se isprobava u tokijskoj banci Mitsubishi UFJ.

Ali do OI ima još dosta godina, zanimljiva je ta trgovina Mitsukoshi, nastala je sredinom 17. stoljeća! A očito znaju vlasnici kako ići korak s budućnosti jer "preživjeli" su razne promjene u japanskom društvu, ratove, glad, siromaštvo, rušenja careva, nestanak samuraja, zaokret u razmišljanju kompletnog društva...

Sad su spremni na to da robot mijenja njihove zaposlenike, vide to kao nešto logično. Baš kao i mnogi Japanci. Jer, društvo je sve starije i radne snage je sve manje, a potrebe su sve veće. Stoga mnogi gledaju kako implementirati robote kao radnu snagu u svoje poslovanje.

Osim banaka i trgovina tu su hoteli, razne druge uslužne djelatnosti i uskoro bi mogli biti i restorani. Na taj način će se stanovnici Japana moći koncentrirati na druge stvari, bitnije i razvijati se u društvenom i intelektualnom smislu.

Vjerojatno je to budućnost za cijeli svijet, samo što se odmah nameće kao problem područje gdje prevladava sirotinja. Potrebno je naći odgovor kako roboti mogu pomoći u zemljama gdje se ljudi bore za posao, a ne da ih nedostaje kao u Japanu.