Kako spol utječe na korištenje mobilnih aplikacija

Kako spol utječe na korištenje mobilnih aplikacija
Fotolia

Liftoff je kompanija koja se opisuje kao „jedina istinska CPA aplikacija za mobilni marketing“ i prema rezultatima u svojim izvješćima, jasno je da su žene te koje se češće odlučuju na kupnju reklamiranih proizvoda. Muškarci su nešto neskloniji kupnji, ali zato mnogo više pregledavaju ponuđene oglase.

No prije svega treba objasniti što je CPA. To je skraćenica za "cost-per-action" i označava koliko je oglašivač morao potrošiti novca da bi uspio pridobiti korisnika da kupi njihov proizvod. Upravo je CPA ono što oglašivače najviše zanima jer ukoliko se reklamiraju na nekoj stranici i da bi prodali proizvod trebaju uložiti tisuću američkih dolara, a na drugoj im za prodaju treba 200 dolara, jasno je da će otići sa stranice gdje je potrebno manje utrošenog novca.

U tome im pomaže Liftoff svojim podacima, koji se dijele na dobne skupine i spol eventualnih korisnika. Naime, prema onome što se prikazuje za muškarce i žene jako je zanimljivo, a u posljednje vrijeme nitko nije pokazao direktno na te rezultate, posebno kad je o mobilnim uređajima riječ.

Pa tako prema posljednjim Liftoffovim rezultatima, žene su 32 posto više sklonije kupnji proizvoda u aplikaciji vezanu uz kupovinu (eBay, Amazon...), što pokazuje da će za žene CPA biti 144,5 dolara, a za muškarce 190,7 dolara. Muškarci su pak skloniji trošiti novac na aplikacije za pronalazak partnera (Tinder, Badoo...) i to osjetno. Da bi ih se "natjeralo" na registraciju na neku od tih aplikacija dovoljno je utrošiti svega 5,19 dolara, dok je za žene potrebno utrošiti 9,3 dolara.

Svi ovi podaci vrijede za prvi kvartal 2015. godine i odnose se na 22,5 milijuna instalacija raznih aplikacija, odnosno 550 milijuna događaja nakon tih instalacija. Oni pokazuju i da za Android korisnike treba potrošiti 42 posto više novca nego za iOS korisnika, kako bi ga „pridobili“.