Kako izvući više iz baterije mobitela?

Kako izvući više iz baterije mobitela?
Antonio Jularić

Dosadno je ponavljati to da su baterije najslabija karika današnje tehnologije vezane uz pametne telefone, laptope, tablete i većinom sve prijenosno što može obavljati više zahtjevnih radnji. I dok čekamo neki novitet te korak naprijed po tom pitanju, nije loše prisjetiti se kako uštedjeti na potrošnji baterija.

Ponekad nam itekako treba da ostane na životu jer nemamo zamjenu, nemamo punjač, nemamo gdje spojiti punjač... Ovi savjeti mogli bi vam pomoći.

1. Airplane mode

Uključenjem te opcije pametni telefon ponaša se kao da ste u zrakoplovu, a to znači da se isključuju sve njegove funkcije koje rade u pozadini, osim onih osnovnih. Nema podatkovne mreže, nema Wi-Fi, nema primanja i slanja SMS/MMS poruka, nema odlaznih ni dolaznih poziva. Na ovaj način moguće je izdržati i do tjedan dana, ukoliko ne držite zaslon konstantno upaljenim.

2. Ugasite nepotrebne aplikacije

Svaki vlasnik pametnog telefona zna što mu treba, a što ne treba. S vremena na vrijeme provjerite što sve u pozadini radi pa ugasite ono što vam ne treba.

3. Zaustavite druge procese

Čak i ako su aplikacije ugašene, postoje usluge koje "sišu" bateriju, ali i promet. Ukoliko ne želite koristiti usluge kao Google Now, Facebook, WhatsApp, autosinkronizaciju e-mail računa i svega ostalo... i mnoge druge koje konstantno rade u pozadini, ugasite ih. Ne samo kao aplikaciju, u potpunosti im onemogućite pristup Internetu.

4. Aplikacije ažurirajte redovito

To je bitno jer svako ažuriranje donosi nešto novo i poboljšava samu aplikaciju. Nerijetko se kod ažuriranja poboljšava i problem utroška energije vašeg uređaja. Naravno, to nemojte činiti kad uređaj nije spojen na izvor energije i Wi-Fi.

5. Fotografirajte bez flasha

Ukoliko niste u mraku, nema potrebe za tako nečime, posebno ako često fotografirate. Pametni telefoni danas imaju dovoljno jake i kvalitetne kamere za korištenje bez flasha.

6. Vibriranje

Dovoljan je zvuk, vibriranje prije poziva, poruka i raznih drugih notifikacija itekako "siše" vijek baterije.

7. Ugasite pozadinsko svjetlo

Zaslon troši najviše energije i nema potrebe to dodatno pogoršavati. Isključite pozadinsko svjetlo.

8. Lokacije

Svaki korisnik muku muči s lokacijama i uslugama koje nude, posebno kad je u pitanju svaka nova verzija Androida. Ponekad je potrebno nekoliko tjedana ili mjeseci da proizvođači usklade rad svojih uređaja s novim verzijama, a dok se to ne dogodi nije rijetko da lokacije "gutaju" i po 40 posto baterije. Stoga, ugasite ih.

9. Internet

Ne treba vam 4G, pa čak često ni 3G. Sigurno ne treba Wi-Fi opcija biti uključena i non stop se osvježavati i tražiti novu dostupnu konekciju. I svakako vam ne trebaju Blutooth ili NFC biti non stop uključeni.

10. Ne koristite uređaj previše

Ovo vrijedi, kao i sve prije, za one koji u datom trenutku žele uštedjeti vijek baterije. Zato, bez igara, one troše najviše, bez video snimaka i bez previše surfanja.