Kada Windowsi progovore

Kada Windowsi progovore
Fotolia

U svijetu slijepih osoba postoji nepremostiv problem u korištenju računala. Taj problem se očituje u najčešće korištenoj izlaznoj jedinici gotovo svih računala - ekranu. Slijepe osobe ne vide sadržaj ekrana, te su tako računala sve do gotovo nedavno bila potpuno beskorisna slijepim osobama.

S vremenom su se počeli pojavljivati specijalizirani programi koji iščitavaju sadržaj ekrana, tzv. Čitači ekrana. Danas ih je prisutan znatan broj. Većina boljih programa ove vrste je komercijalna i cijene su im nerijetko impresivno visoke. Svjetlo u svijet slijepih osoba došao je u obliku mase pojedinaca volontera i entuzijasta ili organiziranih zajednica takvih pojedinaca.

Svojim radom nastalo je cijelo mnoštvo programa i materijala koji su besplatni za korištenje, a opet dovoljno dobri da budu korisni i učinkoviti. Jedan od ponajboljih programa ovakve vrste je NVDA čitač ekrana.

NVDA (NonVisual Desktop Access)  je besplatni čitač ekrana koji omogućuje slijepim osobama da koriste računala. Program se instalira lako, te posjeduje zvučnu instalacijsku proceduru. Na ovaj način omogućuje slijepim i slabovidnim osobama kontrolu instalacijske procedure.

Program se iznimno dobro uklapa u rad svih poznatijih programskih alata, od Adobe Acrobat Readera pa sve do alata Microsoft Office-a. Podržava i brailleove ekrane, čitanje sadržaja je jako dobro izvedeno, te surađuje s većinom sintetizatora glasa. Program čita na mnogim jezicima, pa tako i na hrvatskom jeziku, a osim samog teksta program je u stanju prepoznavati širok spektar naredbi i kratica koje se trenutno izvode. Program radi iznimno stabilno, te pokriva gotovo sve Windows platforme.

Nakon višednevnog testiranja programa mogu reći da je ovo zaista izniman komad softwarea. Tako da ne samo da je besplatan, već je i vrlo blizu ranga najboljih komercijalnih programa ove namjene. Ukoliko imate potrebu za čitačem ekrana s ovim programom gotovo sigurno nećete pogriješiti.