Jeftinije zatvaranje tvrtke

Jeftinije zatvaranje tvrtke
Fotolia ilustracija

Od sutra je trošak likvidacije tvrtke jeftiniji to znatno, oko 70 do 90 posto. Prema novim pravilima koja vrijede za jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću ili famozni j.d.o.o. to će iznositi oko 600 kuna, dok će da društva s ograničenom odgovornošću to iznositi 2500 kuna.

Podsjetimo, prije dvije godine država je željela potaknuti poduzetničku inicijativu i odlučila se kao što ej to slučaj i EU omogućiti jednostavnije osnivanje tvrtki odnosno j.d.o.o. tvrtki. Međutim, iako je temeljni kapital koji je potreban svega 10 kuna treba tvrtki dići na noge kao i d.o.o. tvrtke jer sve je drugo isto - osim temeljnog kapitala i iznosa kod osnivanja, tako da je sada situacija vrlo složena jer je zatvaranje koštalo puno više nego otvaranje i predstavljalo je problem.

Prema procjenama cijena zatvaranja tvrtke bila je i veća od 5000 kuna bez obzira imali dugove ili ne. Veliki problem poduzetnicima je i pretvaranje j.d.o.o. u d.o.o. ali i tu se treba raspitati jer se temeljni kapital uplatiti gotovini i onda ne nema potrebe za revizorima koji i nisu baš jeftini.

Kod zatvaranja tvrtke gube i Narodne novine, javni bilježnici i odvjetnici, država,a li to je svakako dobro jer će odagnati strah od nepotrebnih troškova koji nastaju zatvaranjem tvrtke nakon što su riješeni svi njezini dugovi, a i proces bi se trebao trajati mnogo kraće nego dosad.