Je li normalno da tinejdžeri pregledavaju društvene mreže i po 100 puta dnevno?

Je li normalno da tinejdžeri pregledavaju društvene mreže i po 100 puta dnevno?
Shutterstock

#Being13: Inside the Secret World of Teens je studija koju je pokrenuo CNN te je cilj pokazati odnos mladih (osmi razredi) prema društvenim mrežama. U istraživanje i studiju uključeno je više od 200 osmih razreda iz cijelog SAD-a, a analizira se i zašto je djeci toliko važno biti na društvenim mrežama i što znači za njih kada ostanu bez mogućnosti da budu dio tog svijeta. Neki 13-godišnjaci čak 100 dnevno provjeravaju svoje profile na društvenim mrežama ili idu na popularne mreže kako bi provjerili što ima novoga.

„Ja radije neću jesti nego da mi se mora oduzeti moj mobitel. Mogao bi se osjećati kao da doslovce umirem“, izjavio je jedan 13-godišnjak prilikom istraživanja. Djevojčica Kyla je naglasila kako se osjeća prazna bez mobitela, kao da je gola. Sociolog Robert Faris, jedan od koautora studije, naglašava kako zabrinjava teška ovisnost o društvenim mrežama.

Zanimljivo je kako je 61 posto tinejdžera izjavilo da ide na društvene mreže kako bi vidjelo da li im je netko lajkao što su objavili. 36 posto njih ide na društvene mreže kako bi provjerili da li njihovi prijatelji rade stvari bez njih. Mladi također žele čuti što se priča o njima.

„Želim vidjeti što oni pričaju o meni. Jer, ako oni pričaju o meni, ja ću govoriti o njima“, rekao je Zack, jedan od ispitanika ove studije. Ono što je posebno iznenadilo istraživače je upotreba vulgarnog i eksplicitnog seksualnog jezika i reference na korištenje droga. Da, sve je to nimalo optimistično....