IT u zdravstvu: Mora se više ulagati

IT u zdravstvu: Mora se više ulagati
Dražen Tomić

Nakon što su se ujutro liječnične udruge i njihovi čelnici dobrano posvađali, na IN2-ovoj konferenciji HospitalDays 2014 popodne na panelu o tehnologiji pomoćnik ravnatelja za informatiku Kliničkog bolničkog centra Zagreb Miroslav Mađarić podsjetio je sadašnjeg ministra zdravstva Sinišu Vargu kako je u jednom radu napisao da IT donosi uštedu od 20 posto.

Kada se to primijeni na proračun od 20 milijardi ušteda je oko 4 milijarde godišnje, a ulaganje u potpunu informatizaciju zdravstva je oko 500-600 milijuna. Dakle povrat je vrlo kratak naglasio je Mađarić.

On je napomenuo kako smo iskoristili iz IPA fondova samo 4 posto za zdravstvo, kako je problem neujednačenost informatizacije gdje neki klinički bolnički centri nemaju ništa.

Direktor Microsoft Hrvatska Ivan Vidaković naglasio je kako tehnologiju primjenjujemo, kako će nanoroboti aplicirati lijekove, umjesto pametnih naočala imat ćemo pametne leće. Dodao je pritom da će se u 8 ogidna količina podataka prikupljenih u zdravstvenom sustavu povećati 50 puta i da će tim podacima trebati upravljati.

„Hrvatske tvrtke globalne su prepoznate, a kada se govori o nagrada ljepota IN2 rješenja je jednostavnost“; ističe Vidaković i dodaje „kako je Microsoft u Hrvatskoj otvorio tri inovacijska centra, a prepoznali su IN2 kao partnera i promovirat ćemo ih u 33 zemlje“.

Vidaković je zaključio da svi koji koriste prefiks „e“ imaju problem jer to znači da se koči razvoj i primjena tehnologija.

Prvi čovjek IN2, koji organizira konferenciju, Ante Mandić ističe kako postoji interes za informatizacijom zdravstva, da postoje rješenja i da nije toliki problem kako se ulaže nego kako se donose odluke o informatizaciji i kako se ona provodi.

Pomoćnik v.d. ravnateljice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Ozren Pezo istaknuo je kako su promjene stalne, ministara, strategija i da bi bilo idealno da kada se govori o informatizaciji pitaju IT-evci a ne ostali jer bit tada bilo sve brže, te da IT donosi transparentnost.

„Projekti u e-zdravstvu u Estojiniji ili Hrvatskoj su možda u svjetskim okvirima maleni, ali to im je prednost te se može dokazati uspješnost rješenja, a onda se može implementirati u svijetu“.

Direktor HP-a Boris Bauk ističe kako je odlazak političke i IT delegacije u SAD dobar jer je to prilika da se privuku veliek strane kompanije, a kako je zdravstveni IT najjače zastupljen je prilika da se to iskoristit u promociji rješenja koja se kod nas već koriste a kojih u svijetu nema. Bauk uz to naglašava kako je vrijeme i da se počne raditi i povlačiti novac iz EU fondova.

Prvi čovjek Samsunga u Hrvatskoj zadužen za poslovna rješenja Danijel Bačelić osvrnuo se na mEMR koji je implementiran na KBC Zagreb te istaknuo kako je to nastao nakon devet godina razvoja u Samsungov bolnici u Koreji koja i služi za razvijanje tehnologija.