IT radnici su vrlo samouvjerni kod traženja zaposlenja

IT radnici su vrlo samouvjerni kod traženja zaposlenja
Fotolia

Informatička tehnologija već je dugi niz godina pokretačka snaga modernog svijeta i zato ne čudi da osobe sa znanjem i iskustvom rada na tom području nimalo ne strahuju za svoj trenutni posao ili pronalazak novog posla.

Pokazalo je to istraživanje koje je provela tvrtka Randstad Technologies na području Sjedinjenih Američkih Država i na isključivo zaposlenima u IT sektoru. Njih 35 posto vjeruje da je na tržištu više poslovnih prilika no prošle godine, a njih čak 46 posto vjeruje da može naći novi posao. To je skok od deset posto u odnosu na prošlu godinu, što znači da je samopouzdanje IT djelatnika na visokoj razini.

No to može samo čuditi neupućene jer IT sektor raste doslovno iz dana u dan i polako, ali sigurno, poslovanje svih tvrtki seli se u Cloud sustave. Istovremeno, društvene mreže ne prestaju biti popularne, a mobilna tehnologija postala je dio svakodnevnice. Biti IT stručnjak jedna je od najkorisnijih, ali i najtraženijih stvari na burzi rada u SAD-u.

Primjerice, nezaposlenost u IT sektoru iznosi svega 2,7 posto, a nezaposlenost na razini države je 6,7 posto. To znači da je nezaposlenost u IT sektoru čak četiri posto ispod nacionalnog prosjeka i to govori dovoljno.

Također, procjenjuje se da će samo u Americi do 2022. godine biti otvoreno novih 140 tisuća radnih mjesta vezanih uz softverski dizajn, a ne može se ni predvidjeti koliko bi ih moglo biti dostupno u kompletnom tehnološkom sektoru.

Jasno je po svim ovim podacima što je glavno zanimanje današnjice, odnosno u kojem smjeru bi obrazovanje budućih generacija trebalo ići. Prilika je mnogo, posla je mnogo, samo treba ulagati i imati samopouzdanja, što američkim radnicima u IT sektoru ne nedostaje. Na potezu je ostatak svijeta, posebno onaj dio koji u tehnološkom smislu u potpunosti prati SAD ili ih čak nadmašuje.