Isporuka tableta je usporena, no svjetla točka leži u poslovnom segmentu

Isporuka tableta je usporena, no svjetla točka leži u poslovnom segmentu
Fotolia

Tržište tableta u najlošijoj je situaciji otkako su se ti uređaji pojavili na tržištu, ali jedini tko ima bitnijih razloga za brigu jesu Apple i Acer, tvrtke čiji proizvodi ne nailaze na simpatije kupaca, barem ne onako kako su nailazili prije godinu, dvije ili tri. U Lenovu pak mogu slaviti.

Kompletno tržište poraslo je za 11 posto, s tim da je isporučeno 49,3 milijuna uređaja. Od cijele te brojke 13,3 milijuna opada na Apple (prošle godine 14,6 milijuna), na Samsung 8,5 milijuna (prošle godine 8,4 milijuna), na Lenovo 2,4 milijuna (prošle godine 1,5 milijuna), na ASUS 2,3 milijuna (prošle godine dva milijuna), na Acer jedan milijun (prošle godine milijun i pol) i na ostale 21,9 milijuna (prošle godine 16,4 milijuna).

Dakle, kao i prošle godine, tako i ove "ostali" zauzimaju najveći dio tržišta, a pod time se misli na jeftinije uređaje ili one nešto skuplje koji se još nisu probili među pet najvećih, kao uređaji bazirani na Windowsima. Vidljivo je i da Apple stagnira, Samsung se muči, ali još uvijek posluje pozitivno, a Lenovo doživljava značajan rast. Iako, brojka od 2,3 milijuna isporučenih tableta nije nešto što bi garantiralo prestizanje Applea ili Samsunga. Naime, teško da će Lenovo i sljedeće godine doživjeti rast kao ove, a to znači da će razlika između "velike dvojke" i dalje postojati.

Apple će možda spasiti situaciju novim iPadom, kao i Samsung sa svojim Galaxy Tab S 10.5. Jer, treba znati da su ovo brojke nakon prva dva kvartala ove godine, a do kraja bi moglo biti i nešto pozitivnija situacija. Istina jest da se prošle godine u isto vrijeme bolje poslovalo, ali tržište je bilo nekako turbulentnije, svi su ove godine oprezniji i čekaju razvoj situacije. Također, mnogi se okreću phabletima, a u tu se misli i na iPhone 6, koji bi svojom veličinom napokon mogao zadovoljiti i potrebe onih koji uživaju u radu na većim zaslonima.

Sve to utječe na tržište tableta, koji nisu zamjenili osobna računala i laptope, ne kupuju se u prosjeku svake godine i kao alternativa se više nego sjajno nametnulo tržište pametnih telefona, odnosno famoznih phableta.

No pričekajmo kraj godine i rezultate, nakon toga će se moći bolje govoriti postoji li razlog za brigu ili ne. Trenutno se čini da postoji, ali s obzirom da se govorilo kako će globalno tržište tableta doživjeti pad od pet posto, a ovdje vidimo rast od 11 post, sugerira nam da ne se treba baš uvijek voditi prognozama.