IQ testovi pokazali koji je virtualni asistent najpametniji

IQ testovi pokazali koji je virtualni asistent najpametniji

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Pametni asistenti na našim pametnim telefonima, tabletima, phabletima, računalima pa i zvučnicima nešto su što okupira svijet. Barem onaj gdje prevladava engleski jezik. Zato je zanimljivo vidjeti tko se na tom planu pokazuje najboljim i koliko je ispred konkurencije. Odnosno, koliki IQ imaju ti tzv. pametni asistenti. Tako nešto kroz svoj su test pokušali prikazati stručnjaci Feng Liu, Yong Shi i Ying Liu.

Prema njihovom izvještaju, Googleva umjetna inteligencija jest najbolja i bilježi IQ 47,28. To je nešto niže od 55,5, koliki je prosječni IQ djeteta od šest godina. Ali, ujedno je i skoro pa dvostruko bolje no IQ koji ima Siri sa svojih 23,9. To znači da je Siri manje pametan asistent i od Microsoftova Binga (31,98) ili Baidu (32,92). Ali, sve to bitno je niže od prosječnog IQ-a koji ima 18-godišnji čovjek, a iznosi 97.

Svejedno, situacija je bitno bolja no u 2014. godini. Barem za Google i Baidu, koji su tad iznosili svega 26,5, odnosno 23,5. Svejedno razinu više ili skoro pa identično kao Siri danas, što Appleu nikako ne može ići u prilog. Također, treba znati da su tad Google i Baidu bili samo na području internetskih pretraga pa se mjerio isključivo IQ tih pretraživača.

"Stanje se bitno poboljšalo kroz posljednjih nekoliko godina, ali prostora za napredak još uvijek ima mnogo. Jer, zaostatak je osjetan čak i kad se usporedi sa šestogodišnjim djetetom, a to nikako ne može biti ideal kojem teže najveće kompanije", stoji u znanstvenom radu na ovu temu od strane stručnog trojca.

A svoj su test svrstali u četiri kategorije, jednu u kojoj se primaju informacije i prati njihovo razumijevanje kroz drugu tako što se nude rezultati tih informacija. Treća je vezana uz vještine koje asistenti posjeduju u smislu da sami reagiraju ovisno o situaciji, a posljednja je kreativnost, odnosno, improvizacija.

Na prvoj i drugoj su većinom odlično prolazili, ali treća i četvrta još su nedostižne za ono što se danas naziva AI. Na zadovoljstvo Elona Muska, koji strahuje od situcije kad AI savlada treću i četvrtu kategoriju...

Još iz kategorije

GEFCO ulazi u suradnju s Techstarsom

GEFCO ulazi u suradnju s Techstarsom

21.03.2018. komentiraj

GEFCO, globalni pružatelj složenih usluga industrijskog lanca opskrbe i europski lider u automobilskoj logistici, najavio je partnerstvo s Techstarsom, globalnom mrežom koja pomaže poduzetnicima u ostvarenju uspjeha i koja je dosad surađivala s više od 1.000 međunarodnih startupova.

Najpopularniji i najbolje plaćeni programski jezici

Najpopularniji i najbolje plaćeni programski jezici

21.03.2018. komentiraj

Stack Overflow objavio je godišnju anketu o popularnosti programskih jezika, onima uz koje se najviše može zaraditi i koje stotinu tisuća ispitanih developera najviše preferiraju. Zanimljivo, većina njih istaknula je Kotlin i Mozillin Rust.

Uber predstavio statistiku najčešće izgubljenih stvari u vozilima

Uber predstavio statistiku najčešće izgubljenih stvari u vozilima

20.03.2018. komentiraj

Tvrtka Uber predstavila je popis stvari koje se najčešće gube i pronalaze u njihovim vozilima. Uz najčešće, u istraživanju navode i najzanimljivije i najbizarnije stvari koje su korisnici izgubili, odnosno zaboravili.