IQ testovi pokazali koji je virtualni asistent najpametniji

IQ testovi pokazali koji je virtualni asistent najpametniji

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Pametni asistenti na našim pametnim telefonima, tabletima, phabletima, računalima pa i zvučnicima nešto su što okupira svijet. Barem onaj gdje prevladava engleski jezik. Zato je zanimljivo vidjeti tko se na tom planu pokazuje najboljim i koliko je ispred konkurencije. Odnosno, koliki IQ imaju ti tzv. pametni asistenti. Tako nešto kroz svoj su test pokušali prikazati stručnjaci Feng Liu, Yong Shi i Ying Liu.

Prema njihovom izvještaju, Googleva umjetna inteligencija jest najbolja i bilježi IQ 47,28. To je nešto niže od 55,5, koliki je prosječni IQ djeteta od šest godina. Ali, ujedno je i skoro pa dvostruko bolje no IQ koji ima Siri sa svojih 23,9. To znači da je Siri manje pametan asistent i od Microsoftova Binga (31,98) ili Baidu (32,92). Ali, sve to bitno je niže od prosječnog IQ-a koji ima 18-godišnji čovjek, a iznosi 97.

Svejedno, situacija je bitno bolja no u 2014. godini. Barem za Google i Baidu, koji su tad iznosili svega 26,5, odnosno 23,5. Svejedno razinu više ili skoro pa identično kao Siri danas, što Appleu nikako ne može ići u prilog. Također, treba znati da su tad Google i Baidu bili samo na području internetskih pretraga pa se mjerio isključivo IQ tih pretraživača.

"Stanje se bitno poboljšalo kroz posljednjih nekoliko godina, ali prostora za napredak još uvijek ima mnogo. Jer, zaostatak je osjetan čak i kad se usporedi sa šestogodišnjim djetetom, a to nikako ne može biti ideal kojem teže najveće kompanije", stoji u znanstvenom radu na ovu temu od strane stručnog trojca.

A svoj su test svrstali u četiri kategorije, jednu u kojoj se primaju informacije i prati njihovo razumijevanje kroz drugu tako što se nude rezultati tih informacija. Treća je vezana uz vještine koje asistenti posjeduju u smislu da sami reagiraju ovisno o situaciji, a posljednja je kreativnost, odnosno, improvizacija.

Na prvoj i drugoj su većinom odlično prolazili, ali treća i četvrta još su nedostižne za ono što se danas naziva AI. Na zadovoljstvo Elona Muska, koji strahuje od situcije kad AI savlada treću i četvrtu kategoriju...

Još iz kategorije

Canon proizveo 90 milijuna fotoaparata serije EOS i 130 milijuna objektiva EF

Canon proizveo 90 milijuna fotoaparata serije EOS i 130 milijuna objektiva EF

19.10.2017. komentiraj

Tvrtka Canon ovog je tjedna obilježila dva značajna trenutka u proizvodnji. Kompanija je objavila kako je iz njihovih pogona do sada proizvedeno ukupno 90 milijuna proizvedenih fotoaparata sa zamjenjivim objektivima EOS i 130 milijuna zamjenjivih objektiva iz serije EF. EOS 5D Mark IV bio je 90-milijunti proizvedeni fotoaparat, dok je EF16-35mm f/2.8L III USM postao 130-milijunti objektiv.

Hrvatska tvrtka Neos sudjelovala na Oracle Open World konferenciji

Hrvatska tvrtka Neos sudjelovala na Oracle Open World konferenciji

19.10.2017. komentiraj

U San Franciscu je od 1. do 5. listopada održana tehnološka konferencija Oracle Open World 2017, jedna od najvećih konferencija tog tipa u svijetu. Po prvi se put hrvatska tvrtka Neos predstavila Oracle svijetu na vlastitom izložbenom prostoru.

Proglašen regionalni pobjednik PowerUp! natjecanja

Proglašen regionalni pobjednik PowerUp! natjecanja

18.10.2017. komentiraj

Tijekom finalnog regionalnog natjecanja PowerUp! by InnoEnergy, žiri je odabrao najbolji hrvatski start-up orijentiran na inovacije u energetici. Najboljom je ocijenjena ideja  Martine Cvetković “Novi sustav za obradu balastne vode i drugih tekućina”.