iOS nije ništa sigurniji od Androida

iOS nije ništa sigurniji od Androida
Antonio Jularić

Android operativni sustav godinama glasi kao nesiguran u odnosu na iOS, ali posljednjih mjeseci svjedočili smo cijelom nizu problema kod Appleovog operativnog sustava, pa čak i u njihovom „nedodirljivom“ App Storeu, što mijenja pogled na situaciju. A posljednje istraživanje samo je potvrdilo sve što se nagađa - da je Android zapravo sigurniji!

Naime, proveli su ga u Checkmarxu i analizirali na stotine popularnih aplikacija na App Storeu i na Play Storeu, a prema njima se moglo vidjeti da 40 posto njih čini iOS ranjivim dok njih 36 posto čini Android ranjivim. Nije se pod time mislilo na neke benigne anomalije već na probleme koji mogu oštetiti cijeli sustav.

Nije neka razlika, ali s obzirom da se kao jedan od jačih argumenata korištenja iPhone ili iPad uređaja vodi time da su "iOS aplikacije sigurnije" tad je jasno koliko za Android proizvođače mogu ove brojke značiti. Napokon pobjeđuju te negativne glasine i moći će se na ovo istraživanje pozivati i u marketinške svrhe.

Naravno, Apple će se zbog ovoga svakako dodatno potruditi kako bi osiguranje bilo bolje nego što je trenutno, a s obzirom na svoj operativni sustav i mali broj uređaja kojima treba davati potporu, lakše im je "pobijediti" Android. No ovo je ujedno i znak da se Apple podosta opustio jer o otprilike stotinu puta više uređaja mora brinuti Google kad svojim korisnicima osigurava zaštitu.

Ne ide Appleu u prilog ni činjenica da se iOS nalazi na nekih 12 do 13 posto uređaja na svijetu, dok se otprilike njih 85 posto bazira na Androidu. Ipak, ovi propusti po pitanju sigurnosti teško da će narušiti prodaju Appleovih proizvoda, koja ruši sve rekorde i u ovoj će godini biti na nikad višim razinama. Čak kad se uračuna i inflacija, doba Stevea Jobsa daleko je iznad situacije u kojoj se trenutno nalazi Apple.

Vjerojatno bi se za takvu situaciju mijenjali mnogi proizvođači i dali tih četiri posto prednosti zauzvrat.

Cijelo istraživanje možete preuzeti ovdje