Intel vs AMD - tko je bolji i koji procesor odabrati?

Intel vs AMD - tko je bolji i koji procesor odabrati?
Fotolia

Intel ili AMD, tko je bolji? To pitanje se konstantno pojavljuje kad se govori o procesorima i TechRadar pokušao je ponuditi odgovor, a na kraju priče ipak će odlučiti svaka osoba sama za sebe, ili je već unaprijed odlučila ovisno o osobnim preferencijama, bilo da voli rad na računali ili igre.

Ono sa čime se svi mogu složiti jest da kad se slažu komponente na računalu ili laptopu, u trenutku kad na repertoar dođe procesor, postavlja se ovo "vječno" pitanje - Intel ili AMD? Nema treće opcije, barem ne u širem smislu. Ali da skratimo, koji god izabrali, nećete pogriješiti i ako mislite da će ove usporedbe donijeti neki konačan zaključak varate se, ovdje je riječ o nijansama, usporedbi usporedbe radi, zato što se najbolji uvijek moraju uspoređivati.

Ukoliko je cijena ono što vas navodi na kupnju, onda je AMD izbor jer je nešto jeftiniji nego Intel, pa tako za AMD četverojezgreni procesor od 3,9 GHz trebate platiti oko 1100 kuna (bez raznih nameta u RH), a za četverojezgreni Intel Core i5 od 3,1 GHz oko 1500 kuna. Kao što je vidljivo, cijene su dramatično pale i to treba pozdraviti.

Ako vas pak zanimaju igre, tad AMD pobjeđuje bez ikakve daljnje priče. Iako Intel ulaže u ovo područje, AMD je mnogo ispred, njihov Radeon uništava Intel, koji i dalje nudi integrirani dizajn za grafičke performanse. Istina jest da se "rupa" smanjuje sve boljom Pro Iris tehnologijom, ali AMD ima toliku prednost da će vladati još neko vrijeme bez premca. Ovdje pogledajte benchmark rezultate.

Gledate li brzinu, Intel pobjeđuje, ali za "milimetar". Naime, ako se pogledaju performanse koje nudi Intel Core i7, one nisu bitno bolje nego AMD A10. U detalje pogledajte rezultate OVDJE.

Ukoliko slažete sami svoje računalo, sigurno vas zanima koji je procesor stabilniji s više različitih komponenti. Ponovno nećete moći odlučiti jer oba proizvođača na tom planu djeluju besprijekorno i jedino što vas može ponukati na jedne ili druge je cijena, a AMD je nešto jeftiniji, kako je i spomenuto na početku. No istina je da Intel ima i širi asortiman, pa cijena može zbog toga biti nebitna.

Zagrijavanje je također jedno od pitanja i tu su ponovno razlike neznante. Primjerice, AMD A10-7870K će moći ići do 95 watta, a Intel do core i5 4440 do 84 watta. S druge strane, Intel bolje podnosi "overclocking" i kad, primjerice, Intel Core i7 5775C "overklokate" na 4,2 GHz, ostat će ispod 60 Celzijevih stupnjeva.

Zaključak? Ako je budžet u pitanju, AMD je odgovor i možete pronaći rabljene već od 200 kuna, dok Intelov ne možete pronaći ispod 300. Ako pak tražite nešto za video igre, AMD je odgovor. Ako tražite nešto s čime želite postizati više i imati više mogućnosti, Intel je odgovor. Ukratko, morate ćete na temelju napisanog ipak zaključiti sami što vam je najbolje.