Intel tvrdi da će sigurnosni ispravci za čipove usporiti PC-e do 10 posto

Intel tvrdi da će sigurnosni ispravci za čipove usporiti PC-e do 10 posto
Antonio Jularić

Intel se još uvijek trudi isprati gorak okus nastao zbog sigurnosnih propusta u svim svojim 64-bitnim procesorima trenutno na tržištu, a najbolje što trenutno može jest obećanje da rješenje neće usporavati uređaje za više od deset posto. Nije baš poticajno i zapravo pokazuje u kakvim se problemima Intel nalazi i koliko su propusti teški.

„Intel i druge tehnološke kompanije svjesne su problema koji je istaknut u novim sigurnosnim istraživanjima. Vjerujemo da otkriveni propusti nemaju potencijal za mijenjanje i ugrožavanje podataka“, poručili su iz Intela.

Spomenuta ranjivost mogla bi utjecati na više uređaja, ne samo na PC računala i nije rezultat propusta u dizajnu procesora. Svi moderni procesori, uključujući i one u pametnim telefonima, rađeni su da zapravo 'pretpostavljaju' koje bi se funkcije mogle pokretati sljedeće. Problem u tom slučaju je što se tada izlažu podaci koji su inače zaštićeni. U teoriji, maliciozni bi kod mogao pronaći put do inače zaštićenih podataka poput lozinki.

Konkurencija pak uživa, posebno AMD. Iz te kompanije ističu kako je rizik kod njihovih procesora 'gotovo jednak nuli' zbog razlike u arhitekturi. Neće to pomoći da se "skine" Intel s trona, ali sigurno će pomoći da se razlika na tržištu smanji.

Sreća je u cijeloj priči i to što su Microsoft, Linux i Apple već omogućili zakrpe pa se barem jedan dio problema riješio. Loša je vijest što te zakrpe utječu na performanse uređaja i tako nešto može biti poprilično frustrirajuće. Naime, kad je u pitanju pad performansi, iz Intela tvrde da će to ovisiti o procesu koji se obavlja i da većina svakodnevnih korisnika ne bi trebala primijetiti nikakve razlike.

Ukratko, cijela saga se nastavlja i Intel stvarno mora što prije napraviti pozitivni zaokret ili će dionice padati, investitori se povlačiti, a povjerenje korisnika nestajati...