Intel prestaje s podrškom za BIOS, fokus se stavlja isključivo na UEFI Class 3

Intel prestaje s podrškom za BIOS, fokus se stavlja isključivo na UEFI Class 3
Antonio Jularić

Intel planira napraviti nešto što bi se donedavno činilo nemogućim, a sad se zapravo čini kao nešto potpuno logično. Naime, planira prekid potpore za Basic Input Output System (BIOS) do 2020. godine u korist Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) Class 3.

Oba sustava, BIOS i UEFI, su firmware i odgovorni su za posrednički jezik između hardvera i operativnog sustava. Primjerice, Windows je oduvijek bliži BIOS-u dok je Mac zapravo predstavio UEFI pa se veže uz njega praktički oduvijek. Kasnije je zbog mnoštva teničkih prednosti UEFI prešao i na Windows računala te postao standard svakog modernog računala.

Oni su slični po funkcionalnosti u kojoj se oba koriste pri pomaganju računalu tijekom pokretanja za inicijalizaciju ugrađenog hardvera i pomaganju u pokretanju instaliranih operativnih sustava. Ali, bitne razlike postoje, zbog čega Intel i planira prekid potpore za BIOS.

Naime, UEFI firmware kao tehničke prednosti ima mogućnost pokretanja sustava s većih diskova u odnosu na BIOS, nudi podršku za neovisnu CPU arhitekturu i drivere, brži je, dizajn mu je modularan i mnogo je kompatibilniji. Ipak, razlog odupiranja oko potpunog prelaska na UEFI u odnosu na BIOS postojala je zbog ograničenih prednosti koje ima pa zato jest snažniji no UEFI pa na većim sustavima to predstavlja presudnu razliku.

Nažalost, Intel nema u cijeloj priči neke veće razloge za ovaj korak, što ni ne skriva. Cilj im je onemogućiti izbor koji korisnici trenutno imaju, a on je u blokiranju UEFI Class 3. Uz BIOS se lako može onemogućiti taj firmware kroz Compatibility Support Module (CSM), što se čini zbog Secure Boot postavke, koja je obavezna. S njom nastaju problemi kompatibilnosti vezani uz neke grafičke kartice, hardver pa i operativni sustav kao Linux ili stariji Windowsi.

"Obećajemo da s promjenom koja stiže 2020. godine Secure Boot više neće biti obavezan, tvrde u Intelu, a svi mi se možemo samo nadati da to i jest istina...