INsig2 i dalje u vlasništvu Ante Mandića

INsig2 i dalje u vlasništvu Ante Mandića
Dražen Tomić / Tomich Productions

Vijest da je IN2 grupa prodana početkom godine kanadskom Constellation Softwareu potvrdila je ono o čemu se na tržištu već dugo pričalo, no jedna od tvrtki iz grupacije INsig2 i dalje ostaje u vlasništvu Ante Mandića. Razlog tome je u specifičnosti poslovanja ove tvrtke koja se bavi IT sigurnošću te računalnom forenzikom. Podsjetimo, INsig2 radi za NATO i bili su vodeći u konzorciju koji je osvojio posao za OLAF-ovu edukaciju 700 europskih policajaca o digitalnoj forenzici.

IN2 grupa je, kako smo već pisali, jedna od najvećih domaćih IT kompanija, zagrebačka IN2 grupa, koja broji 12 tvrtki u cijeloj regiji i ima više od 650 zaposlenih, prodana kanadskoj IT grupaciji Constellation Software iz Toronta, točnije tvrtki iz grupacije pod imenom Vela Operating Group, odnosno njihovoj kompaniji Aquila Software. Iako nisu objavljeni financijski detalji transakcije, na IT tržištu se procjenjuje da je ukupna vrijednost IN2 i veća od 25 milijuna eura.

Promjena vlasništva vidljiva je u sudskom registru i sada se očekuje da bi trebala biti imenovana predsjednica Uprave, dok bi unatoč nekim spekulacijama Ante Mandić trebao ostati uz IN2 i tvrtke iz grupe još neko vrijeme na savjetničkoj ili nekoj sličnoj funkciji.

Kako stvari stoje Ante Mandić ne ide u INsig2 iako je tamo i dalje, kao što smo napisali, jedini vlasnik. Imenovanje, najvjerojatnije predsjednice Uprave IN2 koja upravlja svim tvrtkama iz grupe trebalo bi se dogoditi već ovih dana.

Što se tiče poslovanja IN2 grupe, prema dostupnim podacima za 2016. godinu ostvaren je ukupan konsolidirani prihod od 197,61 milijun kuna uz rast od 9.1 posto u odnosu na 2015. godinu. Konsolidirana neto dobit iznosila je 3,5 milijuna kuna uz rast od 23,6 posto u odnosu na godinu dana ranije.

Podsjetimo također kako je sredinom listopada prošle godine INsig2 otvorila ured u Indoneziji. U skladu je to sa strategijom IN2 grupe koja proteklih godinu dana postepeno povećava svoju aktivnost na azijskom tržištu.

INsig2 je na tom kontinentu do sada bio prisutan kroz projekte i edukacije na Bliskom istoku, a još i prije otvaranja ureda u Indoneziji dogovorio je dugoročnu suradnju s područja forenzičke edukacije s Udruženjem privatnih institucija visokog obrazovanja (APTISI) u toj državi.