INFOGRAFIKA: Rast segmenta digitalne glazbe zaustavio ukupni pad glazbene industrije

INFOGRAFIKA: Rast segmenta digitalne glazbe zaustavio ukupni pad glazbene industrije
Fotolia

Glazbena industrija imala je poprilično dobru 2015. godinu i prema onome što pokazuje IFPI, na svjetskoj je razini zabilježeno 15 milijardi američkih dolara prihoda, što je za 3,2 posto više nego godinu dana ranije. Ne čini se mnogo, ali to je prvi rast vrijedan spomena u posljednjih dvadeset godina!

Zanimljivo, upravo je digitalizacija bila ta koja je pokrenula pad, ali potom i spasila industriju. Jer, kad su se pojavile razne "torrent" stranice, ljudi su masovno preuzimali sadržaj i nisu plaćali za njega. Odgovorni su smatrali da su prevencija i rigorozni zakoni odgovor na takvo ponašanje, ali rješenje je bilo mnogo jednostavnije - ponuditi korisnicima preuzimanje sadržaja po prihvatljivim cijenama uz samo jedan klik. Ili, još bolje, ponuditi im pretplatu na uslugu preko koje mogu bezbrižno preslušavati sve što im zadovoljava ukus ili potrebe.

Stoga ne čudi što streaming usluge bilježe rast od 45 posto u 2015., ili 6,7 milijardi dolara prihoda. Sve to donijelo je 68 milijuna pretplatnika, od kojih je njih 48 milijuna to postalo u posljednje tri godine.