INFOGRAFIKA: Najbitnije gaming platforme u 2018

INFOGRAFIKA: Najbitnije gaming platforme u 2018
Fotolia

Da bi gaming platforma bila uspješna, mora imati potporu developerske zajednice jer odlični hardver ništa ne znači ukoliko na njemu gameri ne mogu „vrtjeti“ najbolje naslove.

Stoga, da bismo otkrili koje platforme developeri podržavaju u najvećoj mjeri pobrinuo se UBM, koji stoji iza godišnje konferencije Game Developers. Ispitano je četiri tisuće developera sa svih krajeva svijeta.

Bez iznenađenja, na prvom mjestu platformi i dalje je PC i interes u njemu vidi 59 posto developera, a trenutno na razvoju za igre na njoj radi 60 posto ispitanih developera.

Odmah iza slijede PS4/Pro s 39 posto interesa i 30 posto developera koji trenutno rade na nekoj od igara za te Sonyjeve konzole. Potom slijedi Nintendo Switch, što je veliko iznenađenje. No, dok 36 posto developera iskazuje interes rada na toj konzoli, njih tek 12 posto to uistinu i čini.

Iako bi se činilo da Microsoftovi Xbox One/X izazivaju širi interes, to nije tako. Na listi osam platformi su te konzole tek na šestom mjestu s 28 posto interesa kod developera i 26 posto onih koji trenutno rade na nekoj od igara za njih.