INFOGRAFIKA: Kakva je situacija na europskom tržištu obnovljive energije

INFOGRAFIKA: Kakva je situacija na europskom tržištu obnovljive energije
Fotolia

Obnovljiva energija više nije marginalna stavka, riječ je o smjeru koji naprediji dio svijeta zauzima već poduže vrijeme zbog utjecaja na okoliš i ušteda na svim razinama. Pohvalno, po pitanju udjela energije koja dolazi iz obnovljivih izvora, Hrvatska na razini Europske unije stoji odlično te se trenutno nalazi na osmom mjestu i već je ispunila ciljeve zacrtane za 2020. godinu.

Naime, Hrvatska se obvezala da će do 2020. godine 20 posto udjela energije dolaziti iz obnovljivih izvora, ali s krajem 2016. godine već ima 28,3 posto udjela, što znači da je cilj ispunjen. Iako, treba napomenuti i da je Hrvatska jedina zemlja članica EU koja je postavila cilj na način da on zapravo predstavlja lošiji rezultat nego onaj koji je postojao u vrijeme kad je zacrtan. Jer, još 2004. Hrvatska je bila na 23 posto.

Kako god, cilj je ostvaren, a to je uspjelo još samo deset članica. Dakle, još se ima za raditi kako bi na razini cijele EU do 2020. imali 20 posto udjela energije koja dolazi iz obnovljivih izvora. Srećom, pogled na grafiku sugerira da su mnoge zemlje članice vrlo blizu svom cilju pa straha da EU neće ostvariti plan ne treba biti.