INFOGRAFIKA: Kako izgleda povijest Androida od početka do danas

INFOGRAFIKA: Kako izgleda povijest Androida od početka do danas
Antonio Jularić

Android kao operativni sustav ima zanimljivu povijest te je tijekom godina prošao velike promjene. Trebalo je puno godina, truda i znanja da Android postane najpopularniji operativni sustav. Mnogi misle kako je Cupcake bio prva generacija Androida, međutim sve je počelo sa Android 1.0.

Inače, prvi komercijalni dostupni Android uređaji bili su HTC Dream i T-Mobile G1. 2009. godina bit će zapamćena po Cupcake, Donut i Eclair sustavima, a 2012. godina je rezervirana za 4.1 - 4.3 sustave - Jelly Bean. Android 4.4. KitKat je postigao lijepi uspjeh, a 2014. nam stiže popularna „lizalica“ - Android 5.0 i 5.1.

Android M je sljedeći operativni sustav koji bi trebao nastaviti uspješan niz Androida. Inače, za one koji ne znaju tvrtka Android Inc. je osnovana 2003. godine a osnivači su bili - Andy Rubin, Nick Sears i Rich Miner. Međutim, ekipa je vrlo brzo ostala bez novaca za daljnja istraživanja i razvoj te ih je preuzeo Google.

2005. godine Android postaje dio Googlea, a 2007. Google i službeno patentira Android. Važno je napomenuti kako je Android prvobitno temeljen na Linux kernelu da bi Google kasnije napravio određeni niz promjena.

Zanimljiv je podatak kako su u početku postojale dvije verzije Androida - 1.0 Astro i 1.1. Bender, no onda je Google kasnije odlučio da nazivi budu po raznim slasticama.