IFA 2017: Sajam i ove godine rekordno

IFA 2017: Sajam i ove godine rekordno
Dražen Tomić

Najveći svjetski sajam potrošačke elektronike IFA, koji će se održati početkom rujna ove godine, bit će veći nego ikad. Izjavio je to na godišnjem okupljanju novinara iz cijelog svijeta glavni izvršni direktor tvrtke organizatora Messe Berlin Christian Göke.

On je istaknuo da je sajam u svojoj sada već gotovo stogodišnjoj tradiciji, jer prvi je puta održan davne 1924. godine pokazao kako može biti partner kada je riječ o inovativnosti koja se godinama provlačila i to na početku u sferi radija i televizije, donosno televizora, a danas je to kompletna potrošačka elektronika.

Važnost sajma pokazuje i više od 6 tisuća novinara koji dolaze iz cijelog svijeta, a da je riječ o jednom od najvažniji poslovnih sajmova govori i činjenica kako je samo prošle godine na samome sajmu dogovoreno poslova vrijednih više od 4,9 milijardi dolara.

Prema riječima CEO-a Messe Berlin Gökea ove godine se sam sajam ponovno unaprijeđen i napravljene su neke preinake kako bi se fokusirali na brandove i inovacije. Stoga je i stvoren IFA Global Markets koji je namijenjen OEM-ovim i ODM-ovim, odnosno na jednom mjestu će se moći susresti svi koji se nalaze u lancu proizvodnje i prodaje. Ovime, ističe Göke, žele postati prvi pravi europski ne outsourcing već sourcing sajam. Sve će to biti na posebnom sajamskom prostoru „Station Berlin“ koji je prvi put pokazan prošle godine. IFA Global Markets održat će se od 3.-6. rujna, dakle nešto kraće od samog sajma koji počinje već 1. rujna, s time da su prije toga još i sajamski dani namijenjeni isključivo medijima.

Što se tiče tehnologije, Göke očekuje da će i dalje biti naglasak na virtualnoj i proširenoj stvarnosti, internetu stvari i povezivosti najrazličitijih uređaja, ali se niti ove godine neće zaboraviti na dronove. On je zaključio da kada dođete na sajam IFA da će te vidjeti kako će nam izgledati život i rad u budućnosti, bolje rečeno sadašnjosti.