IBM započeo testirati AI softver koji oponaša ljudski mozak

IBM započeo testirati AI softver koji oponaša ljudski mozak
Fotolia

Tehnologija ubrzano ide naprijed, a čini se da će se granice dodatno pomaknuti jer je IBM odlučio detaljnije istraživati načine na koji radi ljudski mozak i potom ga oponašati. Ali prije svega su odlučili preuzeti Numentu, koja je na tom planu napravila kao kompanija mnogo toga i ostala bez prihoda.

Zna se da za IBM prihodi nisu tako velik problem i cijelo istraživanje bi trebalo biti iznimno brže i bolje izvedeno. Naravno, nije IBM bez razloga odlučio Numentu uzeti pod svoje, pratili su njihov radi i oni najbolje oponašaju ljudski mozak i postavljaju ga u AI (umjetna inteligencija) softver. U istraživačkom će timu biti stotinu ljudi, a to dovoljno govori o ozbiljnosti IBM-a.

Nije još poznato hoće li se IBM s Numentom nadovezati na projekte koji su vezani uz Watson, softver umjetnu inteligenciju koja može zamijeniti čovjeka u nekim od osnovnih funkcija. A IBM opisuje Watson kao prirodni nastavak onoga što ljudi mogu napraviti u svojoj najboljoj izvedbi. Watson može biti agent u banci, tehnička podrška kod mobilnih operatera ili bilo koje druge tvrtke koja traži od agenta osnovno (i malo šire) znanje o tematici kojom se tvrtka bavi, tako da prilikom poziva korisnik može dobiti sve potrebne informacije.

Naravno, Watson procesuira sve u manje od jedne sekunde, reagira odmah, radi 24 sata svih sedam dana, zna sve svjetske jezike i uvijek je dobrog raspoloženja, zbog čega je korisnicima ugodno razgovarati s njime. No neće se stati samo na tome, IBM želi Watson uvrstiti i u naše živote.

Vidjet ćemo je li Watson dio Numente u budućnosti ili će ta dva projekta biti odvojena pa će se Watson koristiti kao samo u "uslužne" svrhe, a Numenta i njen softver za oponašanje ljudskog načina razmišljanja, što je odlično za neka područja kao medicina, psihologija, sociologija ili čak umjetnost.