Iako su otvorena konkurencija, eBay podupire Google u slučaju s EU

Iako su otvorena konkurencija, eBay podupire Google u slučaju s EU
Fotolia

Google vodi tešku i iscrpljujuću borbu protiv EU koja ga optužuje za dominaciju na tržištu. No, čini se kako će Google dobiti saveznika koji bi mu mogao puno pomoći da lakše prebrodi i uvjeri sud da su optužbe neutemeljene i neosnovane.

Taj saveznik se zove eBay, a njihov izvršni direktor John Donahoe ističe kako je eBay velika konkurencija Googleu te da podupire Google u njihovoj borbi protiv EU. Europski povjerenik za zaštitu tržišnog natjecanja Margareta Vestager ističe kako Googleov udio iznosi 90 posto u domeni web pretraživanja te da je to dokaz Googleovog utjecaja.

Google se ne slaže s tom tvrdnjom te smatra kako je sve to prenapuhano te da eBay i Amazon puno bolje kotiraju u nekim EU zemljama nego Google. Google Shopping imao je 13 milijuna jedinstvenih posjetitelja u Europi u veljači, a osim eBaya, i u Amazon ističu kako su veliki i ozbiljni konkurenti Googleu.

Ovo su sigurno dobre vijesti za Google, a posebno je važno to što je eBay i službeno stao na stranu Googlea. Možda će EU malo stati na loptu kada čuje sve ove vijesti iz eBay i Amazon redova. Nekako sumnjamo u sve to, Google ipak sada ima nekoga tko je na njegovoj strani.