IAB radi na novim rich-media standardima za video reklame unutar aplikacija

IAB radi na novim rich-media standardima za video reklame unutar aplikacija
Antun Jastrić

Internet oglašavanje doživjelo je pravi procvat i u 2013. godini je samo na prostoru Sjedinjenih Američkih Država prihod od njih iznosio 42,8 milijardi dolara, što je skoro za dvije milijarde više no prihodi od televizijskog oglašavanja!

Stoga ne čudi potpuno okretanje internetu, ali i platformama koje omogućavaju još bolji pristup do korisnika, ali i platformama koje mogu prikazati oglas na najbolji mogući način. Posebno se tu misli na tablete, naravno, koji procvatom video oglašavanja postaju meta svih oglašivača.

Naime, mobilne aplikacije su pravi hit duže vrijeme, a samo u prvom kvartalu 2014. godine preuzeto ih je više no u cijeloj 2013. i naravno da su potencijalni oglašivači zainteresirani, što potvrđuje i podatak da se od oglasa na mobilnim uređajima uprihodilo 7,1 milijardi dolara, samo u SAD-u!

Upravo zato IAB (Interactive Advertising Bureau) želi otići korak naprijed i radi na boljim video reklamama, ali i još ponekim "finesama" koje će olakšati život oglašivačima i korisnicima koji ih primaju.

Planiraju harmonizirati tri trenutno postojeća standarda, koji trenutno funkcioniraju svaki zasebno; MRAID (Mobile Rich media Ad Interface Definition), VPAID (Video Player-Ad Interface Definition) i  SafeFrame. Svi imaju veze s aplikacijskim programskim sučeljem (API), koji je zaslužan za stvaranje aplikacija. Točnije, spojit će u jedno sva tri standarda i svaka će platforma neometano moći "vrtiti" video snimke s "umetnutim" aplikacijama, odnosno oglasima u njih.

Time se znatno olakšava oglašavanje na mobilnim platformama jer više nije bitan operativni sustav, nisu bitne specifikacije uređaja, bitno je da može "vrtiti" video i sve će biti prikazano na pravi način. Naravno, zbog veličine ekrana tableti su bolje rješenje i video oglasi na njihovim zaslonima mogu pružiti najviše.