Hrvatski IT izvoz porastao 32,7 posto

Hrvatski IT izvoz porastao 32,7 posto
Fotolia

Najnoviji podaci govore kako je hrvatski IT sektor itekako žilav i nastavlja s rastom iako cjelokupno ga gospodarstvo nikako ne prati tim tempom, pokazuju najnoviji podaci o rastu domaćeg ICT izvoza za čak 32,7 posto u prošloj godini što je objavljeno iz preliminarnih rezultata iz registra godišnjih financijskih izvješća koja se dostavljaju Financijskoj agenciji.

Odnosni se to na odjeljak J62 kojem pripadaju IT tvrtke prema trenutno važećoj nomenklaturi odnosno pretežitoj djelatnosti. Treba ipak istaknuti da nekih tvrtki koje se također bave izvozom softvera nema pod J62, iako već i ovaj podatak o izvezenih 2,031 milijardi kuna u 2015. godini govori mnogo. Godinu dana ranije, točnije 2014. godine izvoz je iznosio 1,53 milijarde kuna.

U ovom segmentu je također zanimljivo, moglo se čuti na vrlo zanimljivom još jednom u nizu CISEx Fridaya koji je danas održan u zagrebačkom restoranu Pivana i gdje je prve preliminarne rezultate predstavila Tajana Barančić, kako su ukupni prihodi IT tvrtki u J62 povećani 19,6 posto na ukupnih 6,959 milijardi kuna. U ovome sektoru bilo je prema broju sati rada, kako se navodi u RGFI prema važećoj regulativi, zaposleni više o 12,6 tisuća ljudi. Pritom treba istaknuti kako se tu ne računaju radnici na ugovor odnosno samostalci ili contractori kojih svakako u IT ima podosta tako da je broj zaposlenih i veći.