Hrvatska pada po ICT konkurentnosti

Hrvatska pada po ICT konkurentnosti
Fotolia

Nacionalno vijeće za konkurentnost objavilo je rezultate istraživanja Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o informacijskoj tehnologiji, prema kojem se Hrvatska po konkurentnosti korištenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija (eng. Information and Communication Technologies - ICT) nalazi na 54. poziciji od 143 zemlje uključene u istraživanje što je pad od 8 mjesta u odnosu na prošlu godinu. To je vrlo porazan rezultat.

„Ne možemo biti zadovoljni ukupnim rangom Hrvatske, zabrinutost potiče negativan trend. Značajan pad na ljestvici posljedica je odsutnosti sistemskih rješenja. Ponovno moramo konstatirati da je utjecaj okruženja važan, a on se ne mijenja potrebnim reformama. Krajnje je vrijeme da djelujemo u tom pravcu, u suprotnom ćemo izgubiti korak s naprednim dijelom svijeta.“, istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Podsjetimo, Hrvatska ove godine bilježi pad na rang ljestvici s 46. na 54. mjesto što je pozicionira u srednje razvijene zemlje. Hrvatska ima prosječnu ocjenu od 4.3 koja je na razini prošlih godina i pokazuje da stojimo na mjestu i ne činimo dovoljno u segmentu reformi, poticanju inovativnosti i informatizaciji javne uprave. Od zemalja jugoistočne Europe, Srbija (77.) bilježi poboljšanje za 3 mjesta, Makedonija (47.) za 6 mjesta, Grčka (66.) za 8 mjesta, dok Rumunjska (63.) bilježi rast za čak 12. mjesta. Bugarska (73.) je zadržala prošlogodišnju poziciju dok Bosna i Hercegovina ove godine nije uključena u istraživanje. Od zemalja središnje Europe, Slovačka (59.) je zadržala prošlogodišnju poziciju, Poljska (50.) bilježi rast od 4 pozicije dok su Slovenija (37.) i Češka (43.) pale za 1. poziciju, a Mađarska (53.) za 6. pozicija.

„Globalno izvješće o informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji 2015.“ pokazuje da gospodarstva u razvoju i nastajanju ne uspijevaju iskoristiti potencijal informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) za pokretanje društvenih i gospodarskih promjena i sustići u razvoju naprednije zemlje.

U Izvješću je naglašen sve veći raskorak između zemalja koje koriste Internet u gospodarskom i društvenom okruženju i onih koji ne koriste potencijal ICT-a. Ovogodišnje Izvješće ističe iznimno visoku korelaciju između korištenja ICT od strane pojedinaca, poduzeća te vlada i sposobnosti za jačanjem gospodarskog i društvenog utjecaja. Također naglašava važnost državnog vodstva u stvaranju dobrog regulatornog i poslovnog okruženja s konkurentnim tržištem ICT-a kao temeljnim uvjetom za sve zemlje.

Izvješće o informacijskoj tehnologiji daje obuhvatnu i mjerodavnu ocjenu utjecaja ICT-a na konkurentnost zemalja i standard građana. Indeks umrežene spremnosti (eng. networked readiness) oslanja se na šest načela:

1. Kvalitetno regulatorno i poslovno okruženje koje je važno za potpuno iskorištenje ICT-a i njegovog učinka.

2. ICT spremnost mjerena dostupnošću ICT-a, vještina i infrastrukture kao preduvjetima za postizanje učinka.

3. Široki društveni angažman svih dionika omogućuje potpuni učinak ICT-a - Vlade, poslovnog sektora i građana.

4. Upotreba ICT-a ne treba biti svrha sama sebi. Važan je utjecaj koji korištenje ICT-a ima na gospodarstvo i društvo u cjelini.

5. Postavljeni pokretači razvoja - okoliš, spremnost, razvijenost i korištenje ICT-a svojom interakcijom imaju veći utjecaj na gospodarstvo. Veći utjecaj stvara veći poticaj za zemlje da  poboljšaju okvirne uvjete te spremnost za korištenje ICT-a, čime se stvaraju razvojni ciklusi.

6. Okvir mrežne spremnosti daje jasne smjernice potrebnih politika.

U odnosu na prošlu godinu Singapur, Finska, Švedska, Nizozemska, Norveška i Švicarska i dalje su vodeće zemlje svijeta po spremnosti za korištenje ICT-a. Bitniji pomak bilježi Japan koji je poboljšao svoju poziciju za šest mjesta. Hong Kong i Južna Koreja su ove godine pale s 8. na 14. poziciju odnosno s 10. na 12. poziciju.

Napredovanje novih tržišta u korištenju informacijskih i komunikacijskih tehnologija je razočaravajuće. Ruska Federacija je najviše rangirana zemlja od zemalja BRICS-a koja je na 41. mjestu. Slijedi je Kina (62) koja je zadržala prošlogodišnju poziciju, dok su ostale zemlje znatno pale na ljestvici. Južna Afrika je pala za 5 pozicija i nalazi se na 75. mjestu, Brazil je 84., što je pad za 14 mjesta te India koja je lošija za 6 mjesta i nalazi se na 89. poziciji.

Rang 2012.

Rang

2013.

Rang

2014.

Rang

2015.

Singapur

2

2

2

1

Finska

3

1

1

2

Švedska

1

3

3

3

Nizozemska

6

4

4

4

Norveška

7

5

5

5

Švicarska

5

6

6

6

SAD

8

9

7

7

Ujedinjeno Kraljevstvo

10

7

9

8

Luksemburg

21

16

11

9

Japan

18

21

16

10