Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan izborila jeftiniju dostavu paketa preko granice

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan izborila jeftiniju dostavu paketa preko granice
biljanaborzan.eu

Kasno sinoć, nakon višesatnih pregovora s Vijećem i EK, Europski parlament je postigao dogovor o Uredbi o prekograničnoj dostavi paketa. Odredbe će rezultirati jeftinijom dostavom, transparentnijim tržištem i većim potrošačkim pravima. To je kraj jednogodišnjeg procesa u kojemu je kao pregovaračica u ime Europskog parlamenta radila hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Ovo je odlična vijest za Hrvatsku jer je prekogranična dostava u manje države članice u pravilu bar dvostruko skuplja nego u veće.

„Odlične vijesti iz Strasbourga u ovo predblagdansko vrijeme! Nakon vrlo teških pregovora imamo dogovor o Uredbi o prekograničnoj dostavi paketa s Vijećem i Komisijom. Postigli smo jako puno! Nova Uredba će donijeti transparentnost na tržište dajući veću ovlast regulatornim agencijama, u našem slučaju HAKOM-u. Sve cijene koje ne odgovaraju stvarnim troškovima dostave, bit će prijavljivane Europskoj komisiji, što će dovesti do pojeftinjenja dostave“, kaže Borzan.

Borzan je istaknula kako će nelogičnosti poput onih gdje Hrvatska pošta naplaćuje uručivanje malih paketa četiri i pol kune, biti prijavljene Komisiji, a već je dobila i potvrdu od Komisije da takva praksa ne postoji nigdje u EU.

"Čak 70 posto građana EU se žali da im je dostava preskupa, a više od 50 posto ne zna što učiniti u slučaju problema s dostavom. Zato sam uvela obavezu da potrošaču prilikom kupnje trgovac mora navesti sve oblike dostave koji su mu na raspolaganju sa usporedbom cijena. Isto tako, prije kupnje mora se informirati potrošača što da učini u slučaju problema“, objasnila je Borzan.