Hrvatska aplikacija „Putni Anđeo“ automatski detektira nesreću u vozilu i poziva hitne službe

Hrvatska aplikacija „Putni Anđeo“ automatski detektira nesreću u vozilu i poziva hitne službe

Od početka ožujka na hrvatskom tržištu dostupna je jedna vrlo korisna aplikacija za pametne telefone, a koja je nastala kao plod hrvatske pameti čime je stvorena jedinstvena inovacija u svijetu i prva takva aplikacija u Europi na temu sigurnosti za vrijeme vožnje - Putni Anđeo.

Putni Anđeo inovativna je usluga ORYX Asistencije koja uz pomoć aplikacije za pametne telefone na osnovi promjene brzine, buke u vozilu i drugih parametara može detektirati prometnu nezgodu i poslati automatski poziv hitnim službama (hitnoj pomoći, pomoći na cesti, policiji te vatrogascima).

Putni Anđeo tako skraćuje vrijeme intervencije na najmanju moguću mjeru. Ako su putnici u nesvijesti ili zbog drugog razloga nisu u mogućnosti samostalno uputiti poziv u pomoć, navedene službe iz automatskog će poziva doznati točnu lokaciju vozila, što će im omogućiti najbržu moguću reakciju na terenu i u konačnici povećati mogućnost spašavanja života ili sprečavanja ozljeda.

Na stranici www.putniandeo.hr mogu se pronaći sve informacije o funkciji i primjeni te aplikacije koja može spasiti živote. Danas tako svatko može vrlo jednostavno svoj pametni telefon pretvoriti i u sigurnosni uređaj.

Aplikacija je prilikom obnove članstva u ORYX Asistenciji besplatno dostupna svim članovima, a svi ostali je mogu tijekom tri mjeseca besplatno testirati uz pristupni kôd ORYXANDEO (kôd vrijedi do 1. lipnja).

Ova jedinstvena aplikacija u Hrvatsku stiže mnogo ranije od primjene Europske inicijative za tvorničko uvođenje eCall sustava u nove automobile, koje bi se na razini EU trebao početi primjenjivati od 1. listopada

2017. godine. eCall sustav ugrađen u vozilo u slučaju prometne nezgode automatski će zvati hitnu pomoć.

Procjena je da će se hitne intervencije u urbanim područjima EU ubrzati za 40 %, a u ruralnim sredinama čak za 50 %. Takvo ubrzanje može u Europskoj uniji godišnje spasiti i do 2500 života, a bržim intervencijama smanjit će se i troškovi zagušenja prometa uzrokovanih prometnim nezgodama.

U Europskoj uniji godišnje se dogodi 1,1 milijun prometnih nesreća, u njima smrtno strada 28.000 ljudi, a više od 1,5 milijuna bude ozlijeđeno. Procijenjeni trošak tih nesreća za društvo veći je od 130 milijardi eura.  Ove crne brojke potaknule su Europski parlament da 2012. godine donese rezoluciju kojom se propisuje da svi novi automobili moraju biti opremljeni eCall uređajima do 2015. godine. Budući da trenutačno samo 0,7 % vozila ima ugrađen eCall uređaj, rok za implementaciju pomaknut je na 1. listopada 2017. godine.

Znajući da je prosječna starost osobnih vozila u Hrvatskoj veća od 12 godina, za pretpostaviti je da će znatniji udio vozila s eCall sustavom na našim cestama biti tek za dvadesetak godina.

Dugo je to razdoblje u kojem živote nepotrebno riskira velik broj ljudi na našim prometnicama, posebno imajući na umu činjenicu da trenutačna situacija u pogledu sigurnosti na hrvatskim cestama nije na zadovoljavajućoj razini što je vidljivo iz crnih statistika i svakodnevnih vijesti.

Nažalost, vodeći smo u Europi po broju smrtno stradalih u odnosu na prevaljeni put vozila. Rizik od smrtnog stradavanja po kilometru u Hrvatskoj čak je pet puta veći nego u Švedskoj. U Hrvatskoj tako pogine dvadeset osoba na milijun prijeđenih kilometara, a u Švedskoj četiri osobe. U prošloj 2014. godini u prometu je na hrvatskim prometnicama smrtno stradalo 308 osoba.

Zato je pokrenuta privatna inicijativa za razvoj usluge „Putni Anđeo“ koja već sada omogućuje hrvatskim građanima imaju zaštitu u slučaju sudara, neovisno o starosti vozila i  tvornički ugrađenom eCall sustavu.