Hrvati sve više troše za Valentinovo

Hrvati sve više troše za Valentinovo
Ilustracija

Potrošnja uoči Valentinova svake godine sve više raste, pokazuju podaci Mastercardovog „Love Indexa“. Taj je pokazatelj kreiran na osnovu analize transakcija kreditnim, debitnim i prepaid karticama tijekom trogodišnjeg razdoblja, a otkriva da je potrošnja od 2014. do 2016. na globalnoj razini narasla za 49%.

Iako se većina darova i dalje kupuje u fizičkim trgovinama, broj online transakcija je od Valentinova 2014. do istog dana 2016. porastao za 37%. U tri godine 13. je veljače na globalnoj razini izvršeno čak 47,4 milijuna transakcija. Kad je riječ o samim poklonima, prodaja cvijeća tijekom protekle tri godine stagnira te se čini da izlazak postaje sve češći način izražavanja ljubavi . Potrošnja u restoranima u razdoblju oko dana zaljubljenih raste za čak 102% u odnosu na 2014.

Podaci za Hrvatsku pokazuju da je potrošnja rasla za 27% u odnosu na 2014., dok je broj transakcija 67% veći. S više od 18.000 transakcija 13. veljače i kod nas se darovi uglavnom kupuju u zadnji tren. Na cvijeće trošimo 15% manje nego prije 3 godine, a najpopularniji su restorani gdje je potrošnja je narasla za 79% i čini čak 69% ukupnih transakcija u razdoblju oko Valentinova.

Ova studija, koja je pratila navike kupaca u više od 200 teritorija diljem svijeta, identificirala je i druge trendove. Usprkos neprekidnom rastu online kupnje, 95% transakcija u razdoblju oko Valentinova izvrši se u trgovinama, a 5% darova se kupi na internetu. Najveći rast popularnosti online kupnje vidljiv je u Srednjoj Americi, s porastom od 250% u usporedbi s 2014. godinom. Slijedi Bliski istok gdje je zabilježen porast od 56% u potrošnji online u istom razdoblju.

Kad je riječ o regionalnim trendovima, u Europi najveći dio potrošnje u razdoblju oko dana zaljubljenih odnosi se na hotele i motele (35%) uz porast od 50% u tri godine. Ipak, najveći rast doživjeli su restorani. U tri godine potrošnja je porasla za 67%. Naposljetku, upravo su Europljani među predvodnicima kad je riječ o trendu kupnje darova na internetu jer se 19% potrošnje u tom razdoblju odnosi se na e-trgovine.