Hrvati otkrili kako bi iskoristili slobodno vrijeme u autonomnim vozilima

Hrvati otkrili kako bi iskoristili slobodno vrijeme u autonomnim vozilima
DepositPhotos

Autonomna vozila u kojima ćemo se voziti u budućnosti omogućit će nam da sjednemo u auto, upišemo cilj, udobno se namjestimo na sjedalu i opustimo se sve do kraja vožnje. Goodyear je potaknuo građane Hrvatske da već danas razmišljaju o mobilnosti budućnosti i putem digitalnog upitnika provedenog uz pomoć chatbota Goodyja došao do zanimljivih rezultata.

Vrijeme koje bi uštedjeli na račun autonomne vožnje Hrvati bi potrošili prije svega za upotrebu digitalnih kanala i razgovor uživo. Rezultati ispitivanja pokazuju da bi većina (26 posto) to vrijeme posvetila pretraživanju internetskih stranica i upotrebi društvenih mreža, a s minimalnim zaostatkom slijedi razgovor sa suputnicima (25 posto).

Ispitanici iz Hrvatske bi slobodno vrijeme u automobilima potrošili za odmor ili spavanje (15 posto), gledanje videa ili filmova (9 posto) te za komuniciranje mobilnim telefonom (7 posto), a u manjoj mjeri za slanje e-pošte (4 posto) i čitanje knjiga (3 posto).

U ispitivanju se pokazalo zanimljivo odstupanje između žena i muškaraca; naime, predstavnice nježnijega spola na prvo su mjesto u velikoj većini stavile upotrebu interneta i društvenih mreža (33 posto), a muškarci razgovor s ostalim putnicima (26 posto).

Europski vozači proveli bi slobodno vrijeme na mobilnim telefonima

Usporedba rezultata hrvatskog ispitivanja s ispitivanjem koje je Goodyear proveo u suradnji s Londonskim fakultetom za ekonomske i političke znanosti (LSE) 2016. godine u 11 europskih zemalja pokazala je neka odstupanja.

Najviše vremena koje bi dobili na račun autonomnih automobila, europski vozači potrošili bi za telefoniranje, odnosno pisanje SMS poruka (42 posto), a slijede pretraživanje internetskih stranica (37 posto) i čitanje (28 posto).