HP o šteti od krivotvorenih tinti

HP o šteti od krivotvorenih tinti
Fotolia

Tvrtka HP, jedan od najvećih svjetskih proizvođača pisača i opreme za tu vrstu uređaja, poslala je priopćenje javnosti vezano uz čestu pojavu krivotvorenih tinti. U tom priopćenju oni se nisu osvrtali na zamjenske tinte, nego upravo na krivotvoreni potrošni materijal koji često izgleda kao originalni.

Iako svi znamo koliko se može uštedjeti odabirom tinte za ispis, iz HP-a upozoravaju kako su krivotvorine česta pojava te da treba dobro provjeriti prilikom kupovine. Kupce često ponese činjenica da punjenja tinte, koja izgledaju kao originalna, na nekim lokacijama stoje puno manje novca od uobičajenih u trgovinama. Oni upozoravaju kako je izrazito niska cijena često znak da se radi o krivotvorenoj tinti.

Ona izgleda kao originalna, ali prilikom rada daje puno slabije rezultate pri ispisu. Osim toga, upozoravaju iz HP-a, redovita uporaba 'lažnjaka' izrazito negativno utječe na radni vijek pisača. Lažna se tinta osjetno brže troši od originalne, koja, po podacima Buyers Laba, ispisuje prosječno 50 posto više stranica u odnosu na zamjenska rješenja i krivotvorine.

HP surađuje s lokalnim vlastima diljem svijeta u istraživanju i zapljeni krivotvorenih proizvoda kako bi se korisnicima ne bi prodavali proizvodi loše kvalitete. Tako su, primjerice, od svibnja do listopada prošle godine pomogli službama za provođenje zakona diljem EMEA regije u zapljeni 1,9 milijuna krivotvorenih proizvoda. Budući da je krivotvorenje robe proizvoda u porastu, upozoravaju kupce da trebaju biti posebno oprezni prilikom kupnje tintnih i tonerskih ispisnih uložaka. Provjere koje kupci mogu napraviti su skeniranje QR kodova na kutijama, provjera hologramskih naljepnica na ambalaži te upit o serijskom broju proizvoda putem interneta.