Hoće li dolazak Chrome OS-a na PC značiti kraj Microsoft Windows-a?

Hoće li dolazak Chrome OS-a na PC značiti kraj Microsoft Windows-a?
Screenshot / Youtube

Svi oni koji ne simpatiziraju Microsoft mogli bi doći na svoje dolaskom Chrome OS operativnog sustava, s kojim se nagađa da bi mogao uslijediti konačni kraj Windows operativnog sustava! Zvuči nevjerojatno, ali ima takva teorija težinu jer Microsoft u mobilnom svijetu nema nikakav utjecaj, a u svijetu osobnih računala on mu uvelike opada.

I tu Google vidi svoju priliku jer Android operativni sustav čini oko 85 posto na tržištu mobilnih uređaja, a nakon "ispipavanja terena" sa svojim Chromebook računalima, trebali bi krenuti u agresivniju kampanju te napraviti konačni udar za Microsoft i oteti im velik dio kolača, ako ne i cijeli. Neće se to dogoditi sutra, ali kroz desetak godina svakako bismo mogli na Windows gledati kao što sad gledamo na BlackBerry mobilne uređaje.

Ono što Google mora zaobići da bi mogli napraviti "preuzimanje" jesu aplikacije. One nedostaju za Chrome OS i tu Windows svakako ima prednosti. Iako za računala one nisu toliko bitne, svakako nisu toliko nebitne da bi se korisnici olako prebacili na nešto potpuno novo, a toliko prazno.

Kao primjer se uzimaju mobilni uređaji, iako je to nategnuto. Dakle, Microsoft se sa svojim Windows Phone pokušao nametnuti na tržištu, kupili su Nokiju za 7,6 milijardi američkih dolara i stvarno imali realan plan. Naime, u trenutku dok se odvijala ta akvizicija, Windows Phone imao je oko tri posto na svjetskom tržištu te se uz Nokiju nekako samo po sebi nametalo da će postotak rasti. Nije, Microsoft je izabrao loše vrijeme, baš kad su iOS i Android već napravili iskorak i imali svaki preko milijun aplikacija. Microsoft ih je brojao nekoliko desetaka tisuća u svom Windows Storeu i s tim nisu imali šanse.

Isto tako, Chrome OS nema nešto konkretno svoje pa se vjeruje da u tom Microsoft može vidjeti šansu te se održavati još neko vrijeme na tržištu i možda dobiti na vremenu kako bi promjenom strategije onemogućili "preuzimanje tržišta". Samo, jasno je da aplikacije ipak nisu za osobna računala tako presudna stavka i ako bi se odvila potpuna integracija Android uređaja s Chrome OS uređajima, stvari će se drastično promijeniti...