HGK: Broj zaposlenih bi po prvi puta mogao pasti ispod 1,3 milijuna

HGK: Broj zaposlenih bi po prvi puta mogao pasti ispod 1,3 milijuna
Fotolia

Prema podacima broja nezaposlenih i stope nezaposlenosti za siječanj, ugrubo se može izračunati da će broj zaposlenih u siječnju po prvi puta u povijesti pasti ispod 1,3 milijuna, upozorava HGK.

U skladu sa sezonskim kretanjima izvan turističke sezone, u siječnju je stopa registrirane nezaposlenosti nastavila rasti do razine od 20,3%. Mjesečni je rast od 0,7 postotnih bodova bio malo blaži nego prošle godine (0,8 pb), što je bio slučaj i svih prethodnih mjeseci (prosječni je rast stope od rujna do siječnja iznosio 0,6 postotnih bodova odnosno 0,2 postotna boda manje nego tijekom istog razdoblja prethodne godine). Ublažavanje rasta stope nezaposlenosti dijelom je posljedica umjerenijeg rasta broja nezaposlenih osoba vezan uz doseg dna gospodarskog ciklusa u prošloj godini, a dijelom promjenama pri samom administriranju statusa nezaposlenih osoba zbog čega je odjava (svojevoljna ili prisilna) s evidencije snažnija nego ranije.

No kako se zbog toga odljev nezaposlenih ne prelijeva u zaposlenost, istodobna je posljedica i smanjenje kontingenta aktivnog stanovništva (koje je trenutno manje za oko 70 tisuća osoba obzirom na prošlu godinu). Pored ovih trenutnih administrativnih faktora, jedan od dugoročnih uzroka smanjenja aktivnog stanovništva je i visok broj dugotrajno
nezaposlenih osoba u sustavu (trenutno oko 46% ukupno nezaposlenih) odnosno problem koji ustrajno opterećuje tržište rada, a ocrtava strukturnu neusklađenost ponude i potražnje za radom (dugotrajno nezaposleni gube smisao u traženju posla te izlaze iz aktivnog stanovništva).

Upravo aktivnost (odnos radne snage i radno sposobnog stanovništva) te odnos broja umirovljenika i zaposlenih ostaje osnovni strukturni problem hrvatskog tržišta rada koji bi, s daljnjom odgodom rješavanja, mogao ugroziti i stabilnost mirovinskog sustava. Trenutno je omjer umirovljenika i zaposlenih na rekordno niskoj razini od tek 1,07, što znači da na 100 umirovljenika radi tek 107 osoba (za usporedbu, početkom 2008. godine isti je omjer iznosio 1,34). Istodobno je broj umirovljenika i nezaposlenih veći od broja zaposlenih i to za oko 18%. Ujedno se, prema već objavljenim podacima broja nezaposlenih i stope nezaposlenosti za siječanj, ugrubo može izračunati i broj zaposlenih u siječnju, koji bi trebao pasti prvi puta u povijesti ispod 1,3 milijuna.

Uz ovakve strukturne probleme, ne možemo niti u ovoj godini (pa čak niti srednjoročno) očekivati ključne kvalitativne promjene na hrvatskom tržištu rada. U veljači očekujemo još rast registrirane stope nezaposlenosti, nakon čega će priprema turističke sezone uobičajeno generirati sezonsko zapošljavanje i pad stope nezaposlenosti. Na razini cijele ove godine, na temelju baznog efekta i administriranja nezaposlenih, očekujemo daljnju blagu korekciju stope registrirane nezaposlenosti naniže, no ne i istodobni oporavak zaposlenosti i aktivnosti, kaže Hrvatska gospodarska komora.