Hakeri ukrali kriptovalute Tether u vrijednosti 31 milijun dolara

Hakeri ukrali kriptovalute Tether u vrijednosti 31 milijun dolara
Ilustracija

Kriptovalute su doživjele novi udarac jer hakeri su uspješnim napadom stigli do tethera u vrijednosti od skoro 31 milijun američkih dolara te korisnike bacili u očaj jer riječ je o velikoj šteti. Uz to, sve one koji se nećkaju bi li ili ne bi krenuli u trgovanje kriptovalutama, približili su stavu da se bolje ne dirati u ovu priču.

Službena web stranica Tethera trenutno je offline, ali priopćenje u kojem se potvrđuje krađa iz Tether Treasury "novčanika" dospjelo je u javnost.

„Potvrđujemo napad koji se zbio 19. studenog 2017. godine. U njemu je otuđeno 30,950,010 dolara. Novac je potom proslijeđen na neautoriziranu bitcoin adresu“, stoji u priopćenju Tethera.

Velika je ovo šteta jer riječ je o kriptovaluti koja ima 1:1 vrijednost s američkim dolarom pa se njome služe svi oni koji žele jednostavno posjedovati i dijeliti dolare bez da moraju plaćati neke posebne kamate ili se zamarati čekanjem bilo koje vrste. A sad su svi oni kojima je Tether koristio u panici zbog novih napada ili su ostali bez novca.

Nažalost po njih, Tether neće vraćati novac, ali će pokušati zamrznuti ukradenih 30,950,010 dolara nadogradnjom Omni core softvera. Vjerojatno će to biti pucanj u prazno, ali barem će se nešto pokušati. Ako ništa, ubuduće će hakeri teže moći izvesti napade. Samo, to sve malo značima onima koji su oštećeni u ovom posljednjem.

Da stvar bude gora, trgovanje tetherom su pauzirale mjenjačnice kriptovaluta kao Kraken i Bitrex te će ostati na tome sve dok se Omni Core ne nadogradi. No, čak ni tad se možda više nikad Tether neće spominjati niti će se njime trgovati. Moguće da je ovo konačni kraj, barem ako je vjerovati crnim glasinama.

Postoje naznake da su mjenjačnica Bitfinex, koja je povezana s Tetherom, a tvrdi se i da mu je vlasnik, izvela sama ovaj napad kako bi se domogla silnih milijun na jednostavan način. Ako je to istina, onda će se svijet kriptovaluta dodatno uzdrmati i potvrdit će se svi oni navodi da bez regulativa i konkretnih zakona cijela ova priča nema smisla.

„Navodi nemaju veze s istinom“, kratko su poručili u Bitfinexu, ali kako im vjerovati kad je u kolovozu prošle godine otuđeno bitcoina u vrijednosti 65 milijuna dolara i nitko za to nije odgovarao...