Gubitak vrijednosti pogoduje lažnim vijestima, a sve to dovodi do gubitka povjerenja u medije

Gubitak vrijednosti pogoduje lažnim vijestima, a sve to dovodi do gubitka povjerenja u medije

U prostorijama inovacijskog centra HUB385 održana je panel rasprava pod nazivom „Važnost medijske pismenosti u kontekstu lažnih vijesti i kritičkog razmišljanja“. Jedan od glavnih zaključaka je da su vrijednosna izolacija i gubitak povjerenja u medije glavni uzroci širenja lažnih vijesti.

Urednica na N1 televiziji Ivana Dragičević, PR stručnjak Krešimir Macan i zamjenik predsjednika Vijeća Agencije za elektroničke medije Robert Tomljenović bili su sudionici panela, a raspravu je moderirao novinar RTL-a Boris Mišević. Sugovornici su se složili da je pitanje vrijednosne i interesne segregacije, u kojem se pojedinci zatvaraju u vlastite eho-komore, gdje konzumiraju isključivo informacije koje su u skladu s njihovim mišljenjem i uvjerenjima, jedan od gorućih društvenih problema, a ujedno i plodno tlo za razvoj i širenje lažnih vijesti.

„Fake news nije novi fenomen. Dolaskom Donalda Trumpa, koji mainstream medije optužuje da prenose lažne vijesti, ovaj problem dolazi u fokus javnosti. Činjenica je da je Trumpova strategija, iza koje stoji Steve Bannon, efikasan model, koji funkcionira na principu razmontiravanja postojećeg sustava, čiji su dio i masovni mediji. Budući da živimo u svijetu u kojem mnoštvo problema ostaje neriješeno, ne treba nas čuditi da se ljudi okreću pojedincima za koje misle da bi mogli donijeti promjene“, zaključila je Ivana Dragičević.

„Facebook i Google, sa svojim algoritmima koji odabiru i filtriraju sadržaj ovisno o broju klikova ili našim interesima, dio su tog problema. Iza pokretanja lažnih vijesti obično stoje dva cilja, ili manipulacija ili zarada. Suočeni s brojnim pritiscima vlada i regulatora, sada i oni polako mijenjaju svoje algoritme“, istaknuo je Krešimir Macan, pritom se osvrnuvši na lokalni kontekst: „Kod nas je problem eskalirao na predsjedničkim izborima 2014., gdje se otvorio niz sumnjivih portala, koji su bili izvan kontrole, a s primarnim ciljem demoniziranja Ive Josipovića, kao crvenog vraga.“

„Masovni mediji se trebaju vratiti provjeravanju informacija i izvora te odustati od utrke s raznim portalima, jer je to utakmica koju ne mogu dobiti. Ponajprije treba napraviti razliku između lošeg novinarstva i fake newsa. Naime, s ponovnim uvođenjem provjeravanja i filtriranja informacija, mediji mogu vratiti svoj ugled i društvenu funkciju te izbjeći da se na koncu ne svedu isključivo na agregator sadržaja s društvenih mreža“, zaključio je Robert Tomljenović.