GrowApp, aplikacija za izradu animacija klimatskih promjena

GrowApp, aplikacija za izradu animacija klimatskih promjena
Ilustracija / Antonio Jularić

Aplikacija GrowApp omogućuje ljudima da naprave animacije stabala, vrtova i pejzaža slikajući ih pametnim telefonom. Ona izravno transformira slike u film vremenskog slijeda pokazujući promjene kroz sezone, ali i kroz godine. Kroz zabavu u svom vrtu ili parku korisnici pomažu znanstvenicima u boljem razumijevanju klimatskih promjena i njihovih učinaka na okoliš.

GrowApp daje mogućnost lakog praćenja sezonskih promjena pojedinih stabala, vrtova, čak i cijelih pejzaža kroz tjedne, mjesece ili godine. Dodavanjem fotografija s pametnog telefona stvara se animacija vremenskog slijeda, a time i promjene u okolišu postaju vidljive. Za omogućavanje dobre animacije ali i analize promjene zelenila GrowApp pomaže namjestiti novu fotografiju prema već postojećoj. Aplikacija naznačuje mjesto odakle je prva fotografija snimljena i čini ju djelomično prozirnom omogućavajući optimalno preklapanje slijeda. Ažurirana animacija odmah je vidljiva na adresi www.GrowApp.today, a dodavanjem hashtaga moguće je napraviti odabir animacija.

GrowApp je instrument za građansku znanost i razvijena je u kontekstu Global Learning and Observations to Benefit the Environment programa (GLOBE) u suradnji s platformom vijesti o prirodi NatureToday.com, sveučilištem Wageningen University i tvrtkom Geodan. GLOBE je međunarodni znanstveni i edukacijski program koji omogućuje učenicima i javnosti u cijelom svijetu da sudjeluju u skupljanju podataka i znanstvenom procesu, i uvelike pridonesu našem shvaćanju Zemlje kao sustava i globalnog okoliša.