Grayling predstavio sedam komunikacijskih trendova za 2017.

Grayling predstavio sedam komunikacijskih trendova za 2017.
Shutterstock

PR agencija Grayling, koja svoju podružnicu ima i u Hrvatskoj, predstavila je sedam komunikacijskih trendova za 2017. koji bi, prema mišljenju stručnjaka te tvrtke, trebali obilježiti ovu godinu. U objavi svojih predviđanja pod nazivom #7for17 ističu kako su danas komunikacijski kanali dostupniji nego ikada ranije te je potrebno 'pravodobno prepoznati priliku, reagirati i kreirati informativne i inovativne komunikacijske strategije koje će ostvariti zadane ciljeve, što će rezultirati konkurentskom prednosti na tržištu.' U nastavku pročitajte koji su to trendovi te pogledajte infografiku.

1. Ja, ja i umjetna inteligencija (AI)

Budući da se povećava prisutnost nosivih uređaja na tržištu za očekivati je da će osobe kreirati vlastite pametne ekosustave, iznimno prilagođene njihovim afinitetima, rutinama i stilu života.

2 Faktor nesigurnosti - mogu li CEO-ovi vratiti povjerenje građana?

Građani, potrošači sve više gube povjerenje u političke figure i traže potporu, odgovore i očekuju da poslovni ljudi i brendovi preuzmu vodstvo. Istraživanje je pokazalo da će 82% potrošača više vjerovati tvrtki, odnosno brendu, čiji je izvršni direktor aktivan na društvenim mrežama.

3. Nova generacija influencera na društvenim mrežama

Mnoge su tvrtke i organizacije do sada prepoznale važnost suradnje s influencerima na društvenim mrežama pri čemu se misli na bloggere, vloggere, YouTubere, influencere na Instagramu i Twitteru koji pokrivaju različita područja. Pogrešno je tretirati ih kao još jedan kanal za komunikaciju svojih ciljeva i poruka.

4. Hibridna stvarnost

Kompanije koje prepoznaju napredak u korisničkom iskustvu kao ključni element inovacija korištenjem AR-a, VR-a i MR-a bolje će ostvariti konkurentsku prednost na tržištima koja sve više zahtijevaju sofisticirane usluge. Razvojem tih tehnologija digitalni i fizički svjetovi postaju sve integriraniji.

5. Suradnja javnog i privatnog sektora

U 2017. ćemo svjedočiti snažnijoj suradnji između privatnog i javnog sektora. Najveća pitanja na globalnoj razini morat će se rješavati u partnerstvu privatnog i javnog sektora što će omogućiti da privatni sektor utječe na javni i obratno.

6. Novi prostor za utrku

Društvene mreže fokusiraju se na plaćeni sadržaj više no ikada, no ujedno su zasićene porukama i kampanjama. Brendovi i kompanije danas na raspolaganju imaju netradicionalne platforme koje još nisu opterećene konkurencijom na kojima je moguće ostvariti svoj cilj.

7. Uživo i neobrađeno

Jedna od najvećih promjena u 2016., a koja će biti još izraženija ove godine, odnose se na korištenje platformi za prijenos uživo. Mlađa publika ne želi čekati informacije, želi ih odmah i to na njima omiljenim kanalima.