Gotovo svaka antivirus aplikacija za Android vas može zaštititi

Gotovo svaka antivirus aplikacija za Android vas može zaštititi
Ilustracija / Antonio Jularić

Cyber kriminal odavno nije prisutan samo na desktop računalima već i na mobilnim uređajima, a kao najranjiviji operativni sustav označen je Android, što ne čudi jer ipak je najrašireniji i najotvoreniji. Samim time je laka meta i zato svi korisnici tog operativnog sustava moraju početi korsititi antivirusne aplikacije, koje lakše mogu izabrati uz pomoć testova koje provodi AV-Test Institute.

U posljednjem su testiranju, onom 12. rujna, obuhvatili 27 aplikacija i koncentrirali se na zaštitu, korisnost i ekstra dodatke. Dok su prve dvije rubrike donosile po maksimalnih šest bodova, posljednja je donosila maksimalno jedan bod.

To znači da se ukupno moglo skupiti maksimalnih 13 bodova i to su uspjeli sa stopostotnim uspjehom AhnLab V3 Mobile Security, Baidu Mobile Security, Bitdefender Mobile Security, Intel McAfee Mobile Security, Kaspersky Internet Security for Android, Qihoo 360 Antivirus, Sophos Mobile Security, Symantec Norton Mobile Security i Tencent WeSecure. Naravno, oni su i najbolji izbor svakom od korisnika.

Konkretnije, riječ je o devet antivirusnih aplikacija sa stopostotnom zaštitom, što znači da njih 18 nije stiglo maksimuma, ali daleko od toga da su loši. Riječ je o Alibaba Mobile Security (8,5 posto), NHSC Droid-X 3 (9,5 posto), Webroot SecureAnywhere Mobile (10 posto) i Quick Heal Total Security (10,5 posto). Ali, zaustavili su 92 do 97 posto postojećih prijetnji pa ne treba brinuti ako ih koristite. A najniže rezultate, one između 90 i 91,9 posto imali su AVG, Avira i Trend Micro, inače iskusne kompanije koje mogu mnogo bolje.

Sve u svemu, jasno je da su testovi više nego zadovoljavajući i da svaka od antivirusnih aplikacija praktički u potpunosti štiti vaš Android uređaj. I to većinom besplatno, a ako netko želi ukloniti reklame treba platiti svega 15 do 30 američkih dolara godišnje...