Googleu rekordna kazna Europske komisije

Googleu rekordna kazna Europske komisije

Europska komisija oštro je kaznila Google zbog kršenja zakona o tržišnom natjecanju. Prema toj odluci, američka će tvrtka platiti kaznu od čak 2,4 milijarde eura. Time je značajno premašen iznos dosad najveće kazne koju je 2009. zbog monopola dobio Intel i koja je iznosila 1,06 milijardi eura.

Tijela Europske unije pokrenule su postupak protiv Googlea zbog prigovora vezanih uz praksu najveće tražilice na svijetu prilikom pretraživanja proizvoda za kupovinu. Google je u rezultatima favorizirao one koji im plaćaju za bolje pozicioniranje u pretragama i pritom nije prikazivao druge stranice za usporedbu cijena. Tako su stranice za usporedbu koje nisu plaćale oglase uglavnom bile slabo pozicionirane u pretragama i zbog toga nisu imale jednaku priliku za zaradu u odnosu na one koji su plaćale.

Dio odluke Europske komisije odnosi se i na prestanak provođenja takve prakse. EK tako očekuje od Googlea da u roku od 90 dana odustane od istaknutog prikazivanja onih koji plaćaju za bolje pozicije u pretragama što kompaniji zasigurno neće biti lako kada se uzme količina novca kojeg zarade tim putem. Ne učine li to prijeti im izricanje kazne po kojoj bi svakodnevno plaćali do pet posto prometa.

U izjavi za medije europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager hvalila je Google koji je "osmislio brojne inovativne servise i proizvode koji su promijenili naše živote." No, bez obzira na to, dodala je Vestager, kompanija je ujedno "zloporabila svoju tržišnu dominaciju na području tražilica promovirajući vlastiti servis za usporedbu cijena pritom diskriminirajući konkurente.

Google će se zasigurno žaliti na ovu odluku pa će konačni pravorijek biti donesen tek za nekoliko godina. Protiv američke se kompanije u EU provode još dvije istrage zbog kršenja zakona o tržišnom natjecanju. Prva je vezana uz servis za oglašavanje AdSense, a druga uz dogovore s proizvođačima pametnih telefona koje pokreće njihov operativni sustav Android.

Američke tvrtke zasigurno neće biti sretne ovakvim razvojem događaja. Već su ranije prosvjedovali zbog odluka Europske unije za koje smatraju da su usmjerene protiv američkih tvrtki i služe za izvlačenje njihovog novca u korist europske administracije. Povjerenica Vestager posebno je bila metom napada prošle godine kada je Europska komisija donijela odluku po kojoj Apple mora Irskoj platiti zaostatke poreza u rekordnom iznosu od preko 13 milijardi eura.

Europska unija ne prihvaća takve kvalifikacije i tvrdi kako nije okrenuta protiv američkih kompanija. To potvrđuju i konkretni podaci. Proučavanjem dosadašnjih slučajeva vezanih uz kršenje odredbi o tržišnom natjecanju, samo 15 posto odluka donesenih između 2010. i ove godine bile su protiv američkih tvrtki dok se preko dvije trećine njih odnosilo na kompanije iz Europske unije.