Googleu prijeti velika kazna u Ujedinjenom Kraljevstvu

Googleu prijeti velika kazna u Ujedinjenom Kraljevstvu
Antonio Jularić

Korisnici iPhonea u Ujedinjenom Kraljevstvu tužili su Google zbog prikupljanja osobnih podataka za koje smatraju da se protivi Appleovim uvjetima korištenja. Izgubi li parnicu, internetski bi div mogao platiti čak 3,2 milijarde britanskih funti odštete.

Skupina nazvana 'Google You Owe Us' sada broji 4,4 milijuna korisnika iPhonea koji zajedno vode parnicu protiv Googlea. Predstavnici skupine izračunali su da bi američka tvrtka za kršenje prava korisnika svakom od njih trebala platiti 750 funti. Google se, dakako, ne smatra krivim što su istaknuli na prvom ročištu na sudu u Londonu.

Skupinu predvodi odvjetnik Richard Lloyd koji u ime tužitelja zahtijeva da se slučaj vodi po modelu predstavničke akcije jer smatra kako su svi korisnici imaju jednake interese. Slične se tužbe redovito vode pred američkim sudovima. Skupina tvrdi da je Google koristio algoritam koji im je dopuštao da prate aktivnosti korisnika i prikupljaju njihove osobne informacije. Taj je algoritam, tvrde, bio napravljen tako da zaobilazi početne postavke tražilice Safari koja blokira praćenje putem 'kolačića'.