Googleova umjetna inteligencija može predvidjeti bolesti srca skenirajući vaše oči

Googleova umjetna inteligencija može predvidjeti bolesti srca skenirajući vaše oči
DepositPhotos

Bolesti srca i krvnih žila nisu samo najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj nego i mnogim drugim zemljama na svijetu, a razlog za to su nezdravi način života, što podrazumijeva izostanak fizičkih aktivnosti i lošu prehranu. Nažalost, prevencija još uvijek ne funkcionira na pravi način pa se problemi prečesto otkrivaju prekasno, što bi se uskoro moglo promijeniti upravo zahvaljujući umjetnoj inteligenciji (AI).

Naime, Googleova podružnica Verily radi na AI koji bi služio za prevenciju jednostavnim skeniranjem stražnje strane oka potencijalnog bolesnika. Dakle, AI bi pogledao nekome u stražnji dio očiju te otkrio niz detalja korisnih pri davanju dijagnoze vezane za bolest srca i krvnih žila.

Ono što AI može vidjeti doslovno u nekoliko milisekundi jest starost osobe, krvni tlak, puši li ili ne... Jer, stražnji dio oka sadrži cijeli niz krvnih žila koje nude odgovor na brojna zdravstvena pitanja, a ujedno i pokazuju probleme koji se mogu pojaviti. Također, sve to ne bi zahtijevalo toliku proceduru kao aktualni pregledi, koji obeshrabruju ljude da se pojave u bolnici i informiraju o svom zdravlju. Najčešće tamo stižu kad je sve već gotovo.

Liječnici su toga svjesni, kao i svi koji rade u zdravstvenom sektoru. To najčešće i navode kao problem vezan uz bolesti, izostanak redovitih kontrola i pregleda, kojima bi se moglo detektirati probleme možda u korijenu.

Samo, oni koji se nadaju da bi sve ovo moglo zaživjeti vrlo brzo, neka stanu sa slavljem. Proći će godine i godine prije nego ovakva tehnologija zaživi na adekvatan način. Ali, ohrabrujuće je što se već priča o njoj i što traju testiranja. I tko zna, možda ćemo u budućnosti imati nekakve uređaje koji će se postavljati na stražnji dio oka i konstantno pratiti naše zdravlje, što znači da bi preventiva bila na maksimalnoj razini. Barem kad su bolesti srca i krvnih žila u pitanju.