BILO JE I VRIJEME

Googleov Nearby Share sad je dostupan za sve Windows korisnike

Googleov Nearby Share sad je dostupan za sve Windows korisnike
Beta verzija nije nudila ove mogućnosti u brojnim zemljama, tako i Hrvatskoj, ali sad više nitko nije isključen
Depositphotos

Korisnici Androida dugo su zavidili Appleovom AirDropu koji omogućava brzo i neprimjetno dijeljenje datoteka između iOS uređaja s ostalima iz Appleova ekosustava, ali s Nearby Share to se počelo mijenjati. I, napokon, dostupno je za sve Windows korisnike!

Krenimo ispočetka... Kada je Google predstavio Nearby Share 2020., činilo se da će i Android konačno imati jednostavan način za prijenos datoteka između uređaja. Ali, to se nije dogodilo i bilo je potrebno još strpljenja. Srećom, Google je na CES sajmu 2022. otkrio planove za pokretanje Nearby Share u beta verziji za Windows u bližoj budućnosti i to se dogodilo u travnju ove godine.

Kompanije je objavila da će se napokon lakše premještati fotografije, video i drugi sadržaj s Android telefona na Windows računala i obrnuto pomoću nove aplikacije Nearby Share Beta za Windows. Slično Appleovom AirDropu, aplikacija omogućava Android uređajima i Windows računalima da brzo međusobno dijele datoteke bez potrebe za korištenjem aplikacija za pohranu u cloudu, kao što je Google Drive.

Aplikacija je dostupna za preuzimanje s Android web stranice i kompatibilna je s osobnim računalima koja rade na 64-bitnoj verziji sustava Windows 10 i 11, sve dok ih ne pokreću ARM procesori. Osim toga, uređaji bi trebali biti udaljeni unutar pet metara kako bi prijenos uspio.

Nearby Share za Windows radi slično kao i njegov pandan za Android, samo uz dodatak - jednostavno povucite ili ispustite datoteku u aplikaciju, odnosno, desnom tipkom miša kliknite datoteku i odaberite opciju Nearby Share u kontekstnom izborniku. Nakon toga će se uređaji u blizini pojaviti na popisu primatelja.

Također, aplikacija radi samo za uređaje koji imaju uključeno dijeljenje u blizini, koji su blizu jedan drugome i otključani te su prijavljeni na Google korisnički račun. Kada su ti uvjeti ispunjeni, sve što dijelite šalje se izravno na drugi uređaj putem ove metode prijenosa. Kao što je uobičajeno, bilo tko drugi mora prihvatiti svako dijeljenje s vašeg uređaja.

Međutim, čak i ako uvijek možete odbiti, pomisao da vas stranci bombardiraju nasumičnim datotekama posljednja je stvar koju biste željeli. Srećom, možete postaviti željenu vidljivost za dijeljenje na različite razine kontakata, baš kao što možete i za Android aplikaciju. To možete učiniti tako da odete u izbornik postavki i odaberete odjeljak vidljivosti uređaja, iz kojeg možete odabrati "Everyone", "Contacts", "Your devices" ili "No one".

Beta verzija nije nudila ove mogućnosti u brojnim zemljama, tako i Hrvatskoj, ali sad više nitko nije isključen.