Google ukida podršku za Chrome Apps za Windows, Mac i Linux

Google ukida podršku za Chrome Apps za Windows, Mac i Linux

Google se polako pretvara u ono što je Microsoft bio, odnosno, u ono što Apple jest. Zatvaraju se i koriste činjenicu da preko dvije milijarde ljudi koristi njihove usluge. Zato će od 2018. godine biti onemoguće Chrome aplikacije za sve konkurentske platforme, a pod time se misli na one Microsoftove, Appleove i Linuxove. Postat će dostupne samo za Chrome OS.

Primjerice, sad biste skinuli neku od aplikacija u Chrome Web Store i pokrenuli je uz pomoć Chrome internetskog preglednika bez da biste zapravo znali da one pripadaju u "Chrome svijet". To se više neće moći, osim ako nemate uređaj kojeg pokreće Chrome OS. Zanimljivo je sve to skupa jer trenutno taj operativni sustav koristi svega 0,35 posto korisnika diljem svijeta. Ili, njih oko 15 milijuna, što je zanemarivo malo u nekim ozbiljnijim pričama.

Ipak, Google se odlučio za ovako drastičan potez iz konkretnih razloga, smatraju da se mogu širiti brže nego ikad. Njihov Chrome preglednik čini oko 60 posto udjela na tržištu, Android čini oko 85 posto na tržištu i Chromebook uređaji šire se brže nego ikad prije.

Sve to neodoljivo podsjeća na načine poslovanja Microsofta i Applea, koji su pridobili bazu korisnika te ih potom malo po malo tjerali da odbacuju svu alternativu i okreću se isključivo njihovim proizvodima, često skupljima, a dorađenima točno do te mjere da konstantno budete ovisni o njima u smislu nadopuna, nadogradnji i samim time poboljšanja svojih uređaja.

Upravo iz tog razloga Google je postao poznat, alternativa koja ne podsjeća na sve ono loše u svijetu tehnologije. Na tom valu se proslavio i Firefox, kao i Facebook uostalom. Ali, kad dođu do razina u kojima shvate da više ne ovise o korisnicima, već da je obrnuto, počnu izvlačiti korist. Samo, kad krene sila, tad se može dogoditi kontraefekt, koji su osjetili Microsoft i Apple nemali broj puta kroz povijest. Pa i IBM, koji u nekom "mainstream" smislu odavno nema utjecaj kakav je imao do konca osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Na kraju priče, treba vidjeti što točno Google smjera s ovim potezom i koliko će to točno korisnicika zbog aplikacija iz Chrome Web Storea odbaciti Windows, Mac OS ili Linux.