Google u (ne)milosti konkurenata u Europi

Google u (ne)milosti konkurenata u Europi
Screenshot / Antonio Jularić

Manje od tjedan dana ostalo je do isteka roka kojeg je Googleu zadala Europska komisija za napuštanje nepravedne prakse prikazivanja rezultata pretrage za kupovinu. Nakon što su odredili kaznu od 2,7 milijardi eura u srpnju, europski regulatori mogli bi zaprijetiti dodatnim penalima, ako kompanija ne regulira dosadašnju praksu.

Europska povjerenica za tržišno natjecanje Magrethe Vestager najavila je da će, ne bude li poštovao odluke, Google biti izložen mogućnostima novih kazni koje bi iznosile do pet posto dnevnog prometa u cijelom svijetu. Dodala je i kako nije na Komisiji da procjenjuje treba li pokrenuti mehanizme dodatnog kažnjavanja, nego da će to učiniti tržište, odnosno tvrtke koje su se i žalile na nepoželjnu praksu.

Google pokušava prilagoditi sporne prikaze rezultata pretrage za kupovinu, ali je nedavna najava o mogućnosti aukcija za oglasni prostor naišla na osude. Među najglasnijima je britanska stranica za usporedbu cijena Foundem, koja je prva pokrenula slučaj protiv Googlea u Europi. Oni su odbili mogućnost nadmetanja za oglasni prostor pojasnivši da bi se tako stvorila nova kompetitivna barijera. "To bi formaliziralo transformaciju slobodnog prometa po relevantnosti prema plaćenom prometu za sve servise osim Googleovog", ističu iz Foundema.

Mogućnost nadmetanja za oglasni prostor Google je predložio još 2013. kako bi tim potezom probao zaustaviti istragu koja je tada već bila u tijeku. Tada su upravo konkurentske tvrtke i političari natjerali Europsku komisiju da odustane od nagodbe i nastavi s istragom. Europska grupacija za zaštitu potrošača BEUC poslala je pismo povjerenici Vestager upozorivši da bi nadmetanje za oglasni prostor dovelo do povećanja cijena i svelo se na promociju profitabilnijih proizvoda što bi, po njihovom mišljenju, dodatno naglasilo postojeće probleme s tržištem pretraživanja.