Google u (ne)milosti konkurenata u Europi

Google u (ne)milosti konkurenata u Europi

Foto: Screenshot / Antonio Jularić

Manje od tjedan dana ostalo je do isteka roka kojeg je Googleu zadala Europska komisija za napuštanje nepravedne prakse prikazivanja rezultata pretrage za kupovinu. Nakon što su odredili kaznu od 2,7 milijardi eura u srpnju, europski regulatori mogli bi zaprijetiti dodatnim penalima, ako kompanija ne regulira dosadašnju praksu.

Europska povjerenica za tržišno natjecanje Magrethe Vestager najavila je da će, ne bude li poštovao odluke, Google biti izložen mogućnostima novih kazni koje bi iznosile do pet posto dnevnog prometa u cijelom svijetu. Dodala je i kako nije na Komisiji da procjenjuje treba li pokrenuti mehanizme dodatnog kažnjavanja, nego da će to učiniti tržište, odnosno tvrtke koje su se i žalile na nepoželjnu praksu.

Google pokušava prilagoditi sporne prikaze rezultata pretrage za kupovinu, ali je nedavna najava o mogućnosti aukcija za oglasni prostor naišla na osude. Među najglasnijima je britanska stranica za usporedbu cijena Foundem, koja je prva pokrenula slučaj protiv Googlea u Europi. Oni su odbili mogućnost nadmetanja za oglasni prostor pojasnivši da bi se tako stvorila nova kompetitivna barijera. "To bi formaliziralo transformaciju slobodnog prometa po relevantnosti prema plaćenom prometu za sve servise osim Googleovog", ističu iz Foundema.

Mogućnost nadmetanja za oglasni prostor Google je predložio još 2013. kako bi tim potezom probao zaustaviti istragu koja je tada već bila u tijeku. Tada su upravo konkurentske tvrtke i političari natjerali Europsku komisiju da odustane od nagodbe i nastavi s istragom. Europska grupacija za zaštitu potrošača BEUC poslala je pismo povjerenici Vestager upozorivši da bi nadmetanje za oglasni prostor dovelo do povećanja cijena i svelo se na promociju profitabilnijih proizvoda što bi, po njihovom mišljenju, dodatno naglasilo postojeće probleme s tržištem pretraživanja.

Još iz kategorije

Canon proizveo 90 milijuna fotoaparata serije EOS i 130 milijuna objektiva EF

Canon proizveo 90 milijuna fotoaparata serije EOS i 130 milijuna objektiva EF

19.10.2017. komentiraj

Tvrtka Canon ovog je tjedna obilježila dva značajna trenutka u proizvodnji. Kompanija je objavila kako je iz njihovih pogona do sada proizvedeno ukupno 90 milijuna proizvedenih fotoaparata sa zamjenjivim objektivima EOS i 130 milijuna zamjenjivih objektiva iz serije EF. EOS 5D Mark IV bio je 90-milijunti proizvedeni fotoaparat, dok je EF16-35mm f/2.8L III USM postao 130-milijunti objektiv.

Hrvatska tvrtka Neos sudjelovala na Oracle Open World konferenciji

Hrvatska tvrtka Neos sudjelovala na Oracle Open World konferenciji

19.10.2017. komentiraj

U San Franciscu je od 1. do 5. listopada održana tehnološka konferencija Oracle Open World 2017, jedna od najvećih konferencija tog tipa u svijetu. Po prvi se put hrvatska tvrtka Neos predstavila Oracle svijetu na vlastitom izložbenom prostoru.

Proglašen regionalni pobjednik PowerUp! natjecanja

Proglašen regionalni pobjednik PowerUp! natjecanja

18.10.2017. komentiraj

Tijekom finalnog regionalnog natjecanja PowerUp! by InnoEnergy, žiri je odabrao najbolji hrvatski start-up orijentiran na inovacije u energetici. Najboljom je ocijenjena ideja  Martine Cvetković “Novi sustav za obradu balastne vode i drugih tekućina”.