Google u (ne)milosti konkurenata u Europi

Google u (ne)milosti konkurenata u Europi

Foto: Screenshot / Antonio Jularić

Manje od tjedan dana ostalo je do isteka roka kojeg je Googleu zadala Europska komisija za napuštanje nepravedne prakse prikazivanja rezultata pretrage za kupovinu. Nakon što su odredili kaznu od 2,7 milijardi eura u srpnju, europski regulatori mogli bi zaprijetiti dodatnim penalima, ako kompanija ne regulira dosadašnju praksu.

Europska povjerenica za tržišno natjecanje Magrethe Vestager najavila je da će, ne bude li poštovao odluke, Google biti izložen mogućnostima novih kazni koje bi iznosile do pet posto dnevnog prometa u cijelom svijetu. Dodala je i kako nije na Komisiji da procjenjuje treba li pokrenuti mehanizme dodatnog kažnjavanja, nego da će to učiniti tržište, odnosno tvrtke koje su se i žalile na nepoželjnu praksu.

Google pokušava prilagoditi sporne prikaze rezultata pretrage za kupovinu, ali je nedavna najava o mogućnosti aukcija za oglasni prostor naišla na osude. Među najglasnijima je britanska stranica za usporedbu cijena Foundem, koja je prva pokrenula slučaj protiv Googlea u Europi. Oni su odbili mogućnost nadmetanja za oglasni prostor pojasnivši da bi se tako stvorila nova kompetitivna barijera. "To bi formaliziralo transformaciju slobodnog prometa po relevantnosti prema plaćenom prometu za sve servise osim Googleovog", ističu iz Foundema.

Mogućnost nadmetanja za oglasni prostor Google je predložio još 2013. kako bi tim potezom probao zaustaviti istragu koja je tada već bila u tijeku. Tada su upravo konkurentske tvrtke i političari natjerali Europsku komisiju da odustane od nagodbe i nastavi s istragom. Europska grupacija za zaštitu potrošača BEUC poslala je pismo povjerenici Vestager upozorivši da bi nadmetanje za oglasni prostor dovelo do povećanja cijena i svelo se na promociju profitabilnijih proizvoda što bi, po njihovom mišljenju, dodatno naglasilo postojeće probleme s tržištem pretraživanja.

Još iz kategorije

Nova ponuda Tele2 razveselit će ljubitelje gaminga

Nova ponuda Tele2 razveselit će ljubitelje gaminga

23.02.2018. komentiraj

Trend video igara je u apsolutnom porastu, sadržajno i vizualno one napreduju kako napreduje tehnologija. Izvještaji za 2016. godinu pokazuju kako preko 1.2 milijardi ljudi igra video igre. Prosječna starost im je od 31 do 35 godina, 29% korisnika je maloljetnih, a čak 45% žena aktivno igra video igrice! Za ovim podacima ne zaostaje ni Hrvatska gaming zajednica čiji podaci govore o stalnom porastu broja igrača. Dok se muška populacija više odlučuje za sportske ili igre borbe, ženama je najdraža DOTA (Defense of the Ancients).

Počinju pretprijave za STEM Games

Počinju pretprijave za STEM Games

23.02.2018. komentiraj

Otvorene su pretprijave STEM Games - međunarodno studentsko STEM natjecanje u znanju i sportu. Ovo događanje održava se po prvi puta u Europi, u Poreču od 8. do 13. svibnja 2018. Više od tisuću natjecatelja STEM Gamesa očekuje natjecanja u znanju i sportu te edukativni i zabavni program. Pretprijave traju do 25. ožujka 2018., nakon čega će fakulteti do 8. travnja odabrati svoje predstavnike među prijavljenima.

Hrvati na vrhu ljestvice Europljana koji žele plaćati pametnim satom ili narukvicom

Hrvati na vrhu ljestvice Europljana koji žele plaćati pametnim satom ili narukvicom

23.02.2018. komentiraj

Jedna četvrtina (24%) Europljana želi koristiti mogućnost beskontaktnog „prisloni i plati“ plaćanja pametnim satom, narukvicom, privjeskom ili drugim nosivim uređajem, pokazali su najnoviji podaci koje je objavio Mastercard. U Hrvatskoj se udio građana koji žele plaćati na ovaj način penje na 32%.