Google u (ne)milosti konkurenata u Europi

Google u (ne)milosti konkurenata u Europi

Foto: Screenshot / Antonio Jularić

Manje od tjedan dana ostalo je do isteka roka kojeg je Googleu zadala Europska komisija za napuštanje nepravedne prakse prikazivanja rezultata pretrage za kupovinu. Nakon što su odredili kaznu od 2,7 milijardi eura u srpnju, europski regulatori mogli bi zaprijetiti dodatnim penalima, ako kompanija ne regulira dosadašnju praksu.

Europska povjerenica za tržišno natjecanje Magrethe Vestager najavila je da će, ne bude li poštovao odluke, Google biti izložen mogućnostima novih kazni koje bi iznosile do pet posto dnevnog prometa u cijelom svijetu. Dodala je i kako nije na Komisiji da procjenjuje treba li pokrenuti mehanizme dodatnog kažnjavanja, nego da će to učiniti tržište, odnosno tvrtke koje su se i žalile na nepoželjnu praksu.

Google pokušava prilagoditi sporne prikaze rezultata pretrage za kupovinu, ali je nedavna najava o mogućnosti aukcija za oglasni prostor naišla na osude. Među najglasnijima je britanska stranica za usporedbu cijena Foundem, koja je prva pokrenula slučaj protiv Googlea u Europi. Oni su odbili mogućnost nadmetanja za oglasni prostor pojasnivši da bi se tako stvorila nova kompetitivna barijera. "To bi formaliziralo transformaciju slobodnog prometa po relevantnosti prema plaćenom prometu za sve servise osim Googleovog", ističu iz Foundema.

Mogućnost nadmetanja za oglasni prostor Google je predložio još 2013. kako bi tim potezom probao zaustaviti istragu koja je tada već bila u tijeku. Tada su upravo konkurentske tvrtke i političari natjerali Europsku komisiju da odustane od nagodbe i nastavi s istragom. Europska grupacija za zaštitu potrošača BEUC poslala je pismo povjerenici Vestager upozorivši da bi nadmetanje za oglasni prostor dovelo do povećanja cijena i svelo se na promociju profitabilnijih proizvoda što bi, po njihovom mišljenju, dodatno naglasilo postojeće probleme s tržištem pretraživanja.

Još iz kategorije

Novi Career Speed Dating u četvrtak na FER-u

Novi Career Speed Dating u četvrtak na FER-u

12.12.2017. komentiraj

Career Speed Dating, odnosno spoj razgovora za posao i speed datea, održat će se 14. prosinca na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Ovaj je događaj namijenjen studentima tehničkih i STEM usmjerenih fakulteta te veleučilišta, a zajednički ga organiziraju Centar karijera FER-a i udruga eSTUDENT.

Ove se godine održava još jedan GeoMeetup

Ove se godine održava još jedan GeoMeetup

12.12.2017. komentiraj

Redovito okupljanje stručnjaka koji se bave uporabom tehnologije u procesu izrade karata, nazvano GeoMeetup, održat će se još jednom u tekućoj kalendarskoj godini. Druženje je zakazano za srijedu 13. prosinca na Geodetskom fakultetu u Zagrebu.

Sat kodiranja u Algebru privukao više od 800 učenika osnovnih škola

Sat kodiranja u Algebru privukao više od 800 učenika osnovnih škola

12.12.2017. komentiraj

Više od 800 djece osnovnoškolske dobi odazvalo se pozivu Algebrine Digitalne akademije da se pridruže globalnom „Satu kodiranja“. Oni su u četiri najveća hrvatska grada, Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, proveli nedjelju savladavajući osnove kodiranja uz instruktore Digitalne akademije.