Google pretekao Apple i postao najvrijedniji brend na svijetu

Google pretekao Apple i postao najvrijedniji brend na svijetu
Google

Apple je svrgnut s trona, a novi kralj na listi najvrijednijih brendova na svijetu jest Google! Ta megakompanija već se nalazila na prvom mjestu pa ju je 2011. godine "skinuo" upravo Apple, čime su izjednačeni u toj svojoj prestižnoj utrci.

Listu navrijednijih brendova napravio je Millward Brown, a kaže da Google vrijedi 158,84 milijardi dolara, potom slijedi Apple sa 147,88 milijardi, IBM je na trećem sa 107,54 milijardi dolara vrijednost, a Microsoft je četvrti i vrijedi 90,18 milijardi. Time se prekida dominacija "IT sektora" i slijede McDonalds, Coca Cola, Visa itd. Primjerice, veliki Samsung nalazi tek na 29. poziciji i vrijedi 25,89 milijardi dolara.

Iako može čuditi pozicija na kojoj je Samsung, ona nije nimalo loša, posebno jer u najvrijednijih stotinu nisu Motorola, HTC, Sony, LG i mnogi drugi koji se smatraju konkurencijom jednom Appleu i Googleu, čija je vrijednost višestruko iznad ostalih.

Poziciju Googlea ojačao je uspjeh na polju pametnih telefona. Njegov sistem Android dominira na masovnom tržištu, a u najvišoj kategoriji je jedini realan konkurent Appleovom iPhoneu. Iako Google na operativnom sistemu Android ne zarađuje direktno, jer ga besplatno daje na korištenje proizvođačima mobilnih telefona, to je za njega ipak garancija budućih prihoda jer se stotine milijuna korisnika "obvezuje" na njegovo korištenje kad kupe uređaj na bazi Androida.

Apple pak ima možda pokoji razlog za brigu jer mu se vrijednost snizila za 38 milijardi dolara. S druge strane, vrijednost mu je od 2006. godine povećana za 824 posto. Tako da, kada se sve zbroji i oduzme djeluje kao da se ništa strašno ne događa, posebno jer su prvi kvartal završili iznad očekivanja. Pomniji pogled ipak sugerira da Apple polako stagnira i gubi primat na mnogim poljima. Svakako si to mogu dopustiti, posebno jer ove godine na tržište izbacuju brojne novitete.