Google predstavio novi Android Oreo

Google predstavio novi Android Oreo
Google

Google je sredinom svibnja ove godine na konferenciji Google I/O predstavio testne verzije novog Android sustava, kodnog imena Android O. No, osim mogućnosti testiranja developerskih verzija novog Androida pokrenule su se i rasprave oko toga kako će se zvati.

Jedna od pretpostavki je da će Android O nositi naziv Android Oreo, i upravo se ta inačica pokazala točnom. Inače, Google je još 2009. godine, s verzijom 1.5, počeo nazivati verzije Androida po nekom desertu. Ove godine Google je za predstavljanje imena nove verzije Androida odabrao dan pomrčine Sunca, te to popratio i videom kojeg možete vidjeti u nastavku.

Što se sve mijenja? Dolaze novi emoji, a umjesto blobova stižu okruglije verzije. Jedna od novosti je i optimizacija trošenja baterije, te  ograničavanje procesa koji rade u pozadini dok je mobitelu isključen ekran. Google ističe i kako je vrijeme boota s novom verzijom Oreo skraćeno za upola.

U notifikacije se uvode kanali, primjerice, poruke od pojedinačnih osoba iz raznih aplikacija slažu jedna uz drugu, dok se one iz grupnih razgovora slažu odvojeno od pojedinačnih poruka. Notifikacije će se moći i odgoditi na određen broj minuta.

Novost je i da će aplikacije za pohranu lozinki imati veći pristup operativnom sustavu nego što je to trenutno slučaj. Tako će, kada se pojavi polje za unos lozinke, aplikacije same moći prepoznati te ponuditi mogućnost unosa lozinke, a moći će se i birati između više instaliranih password managera, kao što se može birati između više instaliranih tipkovnica.

Oreo uvodi zanimljivu funkcionalnost u video segmentu, tzv. plutajući video, koji funkcionira slično kao funkcija televizora "slika u slici", ali i istoimenoj funkcija koju imaju noviji Appleovi iPadovi.

Oreo donosi novitete i u izgled operativnog sustava, pa se tako uvode adaptivne ikone. Stiže podrška i za širok spektar boja, kojeg podržavaju neki noviji Android modeli pa će se boja na ekranima moći prikazivati točnije nego do sada. Vrijedi istaknuti i kako je Sony dopustio Googleu da u novu verziju Androida implementira LDAC codec, a integriran je i Qualcommov aptX, koji će omogućiti još bolju kvalitetu reprodukcije glazbe preko bluetootha.

Na Android konačno stiže i prikaz kapaciteta baterije spojenog bluetooth uređaja, slično kao što već sad imamo za bateriju samog mobitela. Geste će također biti proširene pa će se u opcijama za pristupačnost moći pronaći opcije za upravljanje sustavom putem senzora otiska prsta.

Google je Android 8.0 Oreo počeo slati kao update nekim uređajima koji pripadaju Android Open Source Projektu (AOSP). Za sada se može instalirati samo ručno, a kroz koji dan očekuje se da će mobiteli iz Googleove linije (Pixel i Nexus) početi primati nadogradnju putem OTA.