Google pokušava učiniti oglase na mobitelima ljepšima

Google pokušava učiniti oglase na mobitelima ljepšima
Fotolia

Google nikada nije imao snažniju konkurenciju na tržištu vezanog uz oglašavanje jer društvene mreže kao Twitter, Facebook ili LinkedIn imaju svoj sustav oglašavanja, koji Amazon također želi napraviti za sebe posebno i uštedjeti 50 milijuna dolara, koliko godišnje plaćaju Googleu za oglase. I prvi korak koji će najvredniji brend na svijetu napraviti jest učiniti oglae ljepšima na našim mobilnim uređajima.

Da, dobro ste pročitali, učinit će ih ljepšima oku, ne toliko upadljivima i iritantnima, kakvi znaju biti dok koristimo neku aplikaciju, a oni se pojave na dnu ili vrhu ekrana i jednostavno smetaju, zbog čega je Google napravio novi format ugodniji oku. Još ćemo u nadolazećim tjednima čekati da se cijeli novi sustav u potpunosti implementira, ali nakon toga svi će oglasi na mobilnim uređajima biti jednakog formata.

Iako se možda čini nepotrebno, itekako je potrebno. Prvenstveno jer su oglašivači dosad samo smanjivali svoje oglase koje su koristili na računalima i prilagođavali ih veličinom za mobilne uređaje. Znamo svi koliko je to ružno izgledalo, a i izgleda još uvijek. Čak i ako bi nekoga zanimao neki određeni proizvod, izgled oglasa bi ga odvratio od klika na njega i dobivanja dodatnih informacija. Ne samo jer je izgled bio ružan već zato što taj ružniji izgled izaziva nepovjerenje kod korisnika.

Google će nuditi nekoliko tipova oglasa, one koji se prilagođavaju veličini svakog zaslona, one koji ostaju mirovati dok spuštamo ili podižemo zaslon, što znači da se neć pomicati i smetati već će biti mirno na jednom mjestu cijelo vrijeme tako da budu korisniku vidljive u svakom trenutku, a bitni su i oglasi "magazinskog" stila, što bi značilo da se tiču onih oglasa koje koriste časopisi na tabletima, odnosno većim zaslonima pa je moguće da i na phabletima osjetimo isti "doživljaj" dok "prelistavamo" omiljeni magazin.

Bit će i alata koji omogućavaju oglase da pređu iz Flash formata u HTML5 kod, a bit će i omogućena izrada HTML5 i aplikacija unutar tog koda u svega par minuta.