Google može daljinski zaobići lozinku na najmanje 74% Android uređaja

Google može daljinski zaobići lozinku na najmanje 74% Android uređaja
Antonio Jularić

Prema dokumentu koji je pripremio New York District Attorney Office, starije verzije Androida mogu se bez problema daljinski resetirati od strane Googlea ako to tako naredi sudski nalog.

Istražitelji time mogu vrlo jednostavno pregledati sadržaj uređaja, napominje se u izvješćima. Što se tiče uređaja s Androidom 5.0 (i noviji), oni ne mogu biti daljinski resetirani jer oni koriste opciju full disk šifriranja. U dokumentu tako piše:

„Forenzički istražitelji su u stanju zaobići lozinke na nekima od tih uređaja tako da koriste razne dostupne forenzičke tehnike. U drugim slučajevima, Google može resetirati lozinke kada dobije sudski nalog za pretraživanje uređaja.“

Prema Android Developer Dashboard, oko 74 posto uređaja koristi starije verzije Androida kojima se može daljinski pristupiti u bilo kojem trenutku. iPhone korisnici prolaze ipak malo bolje te svaki uređaj koji koristi iOS 8 ima po defaultu opciju full disk šifriranja te se ne mogu zaobići lozinke od strane Applea. Za sve Android korisnike koji žele omogućiti punu enkripciju diska, postavka se često nalazi u security ili storage sekciji.