Google izvijestio o rekordnom broju zahtjeva Vlada za predaju privatnih podataka korisnika

Google izvijestio o rekordnom broju zahtjeva Vlada za predaju privatnih podataka korisnika
Ilustracija / Antonio Jularić

Google je objavio listu koja nikako ne može biti pohvalna, a tiče se zahtjeva o predaji privatnih podataka svojih korisnika koje primaju od državnih vlasti raznih zemalja svijeta. Od 2011. do današnjih dana drastično se ova stavka povećala i to uistinu brine jer privatnosti očito jest sve manje.

Naime, samo u prvih šest mjeseci ove godine stiglo je 48491 zahtjeva o predaji privatnih podataka, a oni su obuhvaćali čak 83345 korisničkih računa. Sve to za samo šest mjeseci! Naime, dosadašnji rekord bio je u drugoj polovici 2015. godine s 81311 zahtjeva.

Ali, kad samo vidimo situaciju u 2011. postane jasno koliko se sve skupa promijenilo. Tad se nakon prvih šest mjeseci predalo 25342 zahtjeva, a u drugoj 28562. Prošle je godine bilo 76713 zahtjeva nakon prvih šest mjeseci i njih 74074 u drugih šest mjeseci. Bit će zanimljivo vidjeti situaciju za drugu polovicu ove godine kad je u prvih šest mjeseci bilo toliko zahtjeva.

No, Google ne udovolji svima, ali većini da. Točnije, 65 posto zahtjeva je uvaženo, što predstavlja brojku od preko 54 tisuće korisničkih računa.